Kerkük'ün güneyindeki Tuzhurmatu ilçesinin güvenliğini sağlamak için bir araya gelen Türkmen ve Kürt siyasiler anlaşmaya vardı.

Edinilen bilgiye göre Türkmen ve Kürt siyasi gruplar, 2004'ten beri güvenlik sorunu yaşanan Tuzhurmatu için bir araya geldi. Yapılan toplantıda; Peşmerge güçleri ve gönüllü halk güçlerinin şehrin dışına çekilmeleri, birlik ve beraberlik içerisinde kardeş Tuzhurmatu halkının güvenliğini sağlamak, halkı kışkırtıcı demeçleri durdurmak, Kerkük - Bağdat ana yolunu tekrar açmak ve alınan kararları uygulamak için bir komisyon kurmak konusunda taraflar anlaşmaya vardı.

Mutabakata varılan bildiriyi okuyan Selahattin şehrinin eski Valisi Kasın Berzenci, ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Berzenci, Tuzhurmatu'nun uzun bir zamandır güvenlik sorunu olduğunu, Türkmen ve Kürt siyasiler arasında güvenlik konusunda bir anlaşmaya varıldığını söyledi.

Ali Hüseyni ise eskisi gibi el ele birlikte mücadele edeceklerini dile getirdi. IŞİD ve düşmanlarından hiçbirinin aralarına giremeyeceğini aktaran Hüseyni, "Kürt ve Türkmenler, eskisi gibi kardeşçe bir arada yaşayacak ve hiçbir düşman bu birlikteliğimizi bozamayacak" şeklinde konuştu.

Tuzhurmatu Irak Türkmen Cephesi İl Başkanı Meysem Muhtaroğlu da taraflara teşekkürle başladığı açıklamasında şunları kaydetti: "Hiçbir zaman silahla ya da tehditle sorunlar çözülmez. Ne Türkmen Kürdü ne de Kürt Türkmen'i yok edebilir. Buradan halkımıza sesleniyorum; gözünüz aydın olsun. Herkes, güvenliği sağlamak için destek olsun"