Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), yıllık olarak açıkladığı İnsan Hakları Raporu’nda, 2014 yılının insan

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, yıl içinde en çok zararı, insan hakları için mücadele edenlerin ve özellikle savaş bölgelerinde bulunan sivillerin gördüğünü belirtti. Dünya liderlerinin, vatandaşlarını koruma konusunda sınıfta kaldığı açıklanan raporda, sivillerle savaşanları ayıran uluslararası yasaların yaşanan dehşeti engellemek için temel bir önlem olduğu vurgulandı.

ULUSLARARASI BAŞARISIZLIKLAR ART ARDA

Raporda, Suriye, Irak, Gazze, Nijerya ve Ukrayna’da yaşanan çatışmalar ele alınarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, özellikle Suriye’de hakim olan IŞİD terör örgütüyle mücadele ve sivilleri koruma konusunda başarısız olduğu ifade ediliyor. Son 4 yıl içinde dünya genelinde, 200 binden fazla kişinin çatışmalarda hayatını kaybettiğini vurgulayan örgüt, 2014 yılında da bu trendin değişmediğini açıkladı.

Raporda, Temmuz ayında, İsrail’in Filistin’e karşı düzenlediği saldırılarda, yaklaşık 2 bin kişinin öldürüldüğü, bunların bin 500’ünün ise sivil olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, geçen yıl Suriye’deki çatışmalar nedeniyle göç edenlerin sayısında yaklaşık yüzde 2 oranında bir artış gözlemlendiği ve bu oranın 2015 yılında üç katına çıkacağı açıklandı. Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bulunan 40 ülkenin, göçmenlere finansal destek ve yerleştirme konusunda imkan sağlamaları için de çağrıda bulundu.

Öte yandan, Akdeniz üzerinden deniz yoluyla Avrupa’ya gitmeye çalışırken, boğularak hayatını kaybeden mültecilere yönelik, AB üyelerinin desteğinde büyük eksiklik olduğunu vurgulayan sivil toplum örgütü, göç etmeye çalışan mültecileri kurtarmak için çalışmaların artması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna’da Rusya’yla geçen yıldan beri devam eden çatışmalarla ilgili olarak ise Ukrayna’ya silah desteği konusunda katı bir tutum sergilenmesi ve çözümün diplomatik yollarda aranması gerektiği savunuldu.

Uluslararası Af Örgütü, kitlesel şiddet olaylarının ve insan haklarının ihlal edilmesine karşı ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde daimi üyelerin veto hakkının kaldırılmasını talep etti.