Uluslararası Kriz Grubu, yayınladığı raporda 4 bin Orta Asya kökenlinin Irak ve Suriye'de IŞİD saflarında savaştığını duyurdu. "Orta Asya’daki Radikalleşme" başlığıyla yayınlan raporda çarpıcı iddialar yer alıyor. Raporda, Orta Asya'dan IŞİD’e katılanların bir kısmının ülkelerinde istedikleri gibi dinlerini yaşamadıkları iddiasıyla örgütün himayesine girdikleri ifade ediliyor. Orta Asya ülkelerinden sırf savaşmak için örgüte katılanların olduğu gibi, dinde radikalizme özenenlerin de IŞİD'in hakim olduğu topraklara göç ettikleri belirtildi.

Raporda, örgüte katılanların önemli bir kısmının ülkelerine döndükleri zaman oluşturacağı güvenlik ve istikrar tehditlerini önlemek için Orta Asya ülkelerinin tedbir aldığı dile getiriliyor. Orta Asya ülkeleri arasında bu konudaki işbirliğinin arttırıldığına dikkat çekiliyor. Bölge ülkelerinin sosyal ve siyasi reformları gerçekleştirmek ve güvenlik tedbirleri almak konusunda gerekli koordineyi sağlamak için birlikte hareket ettikleri vurgulanıyor.

Ayrıca rapora göre, bölge ülkeleri arasınıda İŞİD’e en çok Özbekistan’dan ve Kırgızistan’dan katılım oluyor. Örgüte eleman katılımı camilerde ve sosyal medya üzerinden sağlanıyor.

1995 yılında Uluslararası Kriz Grubu, dünya genelindeki silahlı çatışmaların önlenmesi ve çözümü amacıyla faaliyet gösteren sivil toplum kurumudur.