Norveç'te çok kültürlülük düşmanı ve cani Anders Behring Breivik'in 4 yıl önce 69 kişiyi öldürdüğü Utøya adası katliamının görüntülerinin yayınlanmasını tartışıyor.

Tartışmanın fitilini Danimarka merkezli Politiken gazetesinin tanınmış foto editörü Thomas Borberg ateşledi. Borberg, "Norveç medyası, saldırı fotoğraflarını yayınlamaktan kurkuyor mu?" diye sordu ve bu konuda Norveçli fotoğrafçı ve editörlerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini savundu.

Norveç'in en büyük günlük gazetesi Aftenposten'in haber editörü Håkon Borud ise, "IŞİD'in yaptığı kafa koparmaları vahşice olduğunu herkes farkında. Ancak bu, bizim bu tür şeyleri göstereceğimiz anlamına gelmiyor. Fotoğrafla belgeleme önemli ancak basın ahlakına da yazım kuralları gibi saygı gösterilmeli." dedi.

Håkon Borud, ada katliamından bazı karelerin gelecek nesillere gösterilmesinin iyi bir fikir olabileceğini ancak henüz o günlerin gelmediğini savundu.

Thomas Borberg ise "Medyanın, 10-20 yıl sonrasına yine o yıllarda neler oduğunu göstermeye yönelik bir misyonu vardır. Ayrıca medya, dünyaya iyi şeyler göstermenin yanında, acı şeyleri gösterme yükümlülüğüne de sahiptir.'' ifadelerini kullandı.