Almanya’da araba içinde çocuk olduğu takdirde sigara içme yasağı isteyen uzmanların sayısı artıyor.

Alman Çocuk Kanser Vakfı Sözcüsü Klaus Riddering, Avustralya, Yunanistan, Kanada ve ABD gibi ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da benzer bir düzenleme uygulamaya konduğu takdirde memnun olacaklarını söyledi. Riddering, “Özellikle gelişme dönemindeki çocukların sigaradan kaynaklanan zararı maddelere maruz kalmasına izin vermemeli” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Andreas Stang’a göre de Almanya’da daha net bir sigara kanununa ihtiyaç var. Buna araba içinde sigara içmenin de dâhil edilmesini isteyen Riddering, “Gerçi bu özgürlük hakkının kesintiye uğratılması demek ama bir doktor olarak insan sağlığının korunması adına bu hakkın sınırlandırılmasından yanayım” dedi. Kanser uzmanı, günümüz çocuklarının önceki yıllara göre daha kilolu olduğunu hatırlattı ve buna pasif içiciliğin de eklenmesi durumunda hastalanma riskinin daha da artacağını dile getirdi.

İNGİLTERE DE YASAKLAYACAK

Arabada sigara içme yasağı 1 Ekim tarihinden itibaren İngiltere de de geçerli olacak. Yasak, arabada 18 yaşın altındaki çocuk ve gençlerin bulunması halinde işleyecek ve karşı gelenler 70 euro ile cezalandırılacak.

İngiltereli bazı uzmanlar, 2000 yılından sonra doğanlara sigara satılmaması için uğraş veriyor. Aynı şekilde bazı uluslararası uzmanlar da 2040 yılından itibaren dünya çapında sigara yasağı istiyor.