Avustralyalı bilim adamları yeni bir yöntem kullanarak, uranyumun ayrıştırılamadığı “Brannerite” adı verilen mineralden uranyum elde etmeyi başardı. Uzmanlar yeni yöntem sayesinde Avustralya’nın uranyumdan elde ettiği gelirin yılda 100 milyon dolardan daha fazla artmasını sağlayabileceğini belirtiyor.

Madenciler “Brannerite” adı verilen mineralin içindeki uranyumun ayrıştırılamayacağını düşünüyorlardı. Ancak Avustralya’nın Murdoch Üniversitesi Metalurji Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Aleks Nikoloski ve ekibi, yeni bir yöntem geliştirerek, “Brannerite” mineralinin içindeki uranyumu ayrıştırmayı başardılar.

Nikoloski, “Bu mineralden uranyumu etkin bir şekilde ayrıştırmak çok zordu. Zira uranyum elementi, Brannerite mineraline çok güçlü bir şekilde tutunuyor. Biz bu mineralden uranyumu, hangi şartlar altında ayrıştırabileceğimizi keşfettik. Bunun için reaksiyonun kimyası üzerinde yoğunlaştık ve bu ayrışma reaksiyonu için gerekli olan yolu tanımladık.” dedi.

Avustralya dünyanın en büyük 3. uranyum üreticisi. Bu nedenle yeni buluş, Batı Avustralya, Güney Avustralya ve Queensland Eyaletlerindeki uranyum madencilerine büyük faydalar sağlayacak.
Ama uzmanlar, yeni yöntemin kullanılmaya başlanması için Japonya’nın Fukuşima Nükleer tesisindeki büyük kaza sonrasında düşen uranyum fiyatlarının toparlanması gerektiğinin belirtiyorlar.

Ancak Avustralyalı uranyum madencileri fiyatların artacağı konusunda çok ümitliler. Zira Avustralya’nın hemen yanı başındaki Çin’de 2020 senesine kadar bitirilmek üzere 50’dan fazla nükleer santral inşa ve proje var.

Dr. Nikoloski, yeni yöntemin Avustralya uranyum üretimindeki etkisini 3 yıl içinde göstermeye başlayabileceğini belirterek, “Bu yöntem sayesinde uranyum üretimi yüzde 15 artabilir. Zira uranyumlu “Brannerite” minerali madenlerde yüzde 15 oranında bulunuyor. Bu da günümüz fiyatlarıyla uranyum gelirlerinin senede 100 milyon dolardan daha fazla artması anlamına geliyor.” dedi.