Kahramanmaraş'taki çadır kentte barınan Suriyeli öğrenciler için Yeni Zelanda tarafından yaptırılan 12 derslikli prefabrik okul hizmete açıldı.

Yeni Zelenda'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Tuı Dewes, çadır kentte prefabrik okulun hizmete açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitim tesisinin açılışında bulanmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Yeni Zelanda'nın Suriye'de devam eden trajediyi her geçen gün artan bir endişeyle izlediğini belirten Dewes, "Vatandaşlarımız Suriye'de meydana gelen olayları yakından takip etmekte ve Suriye vatandaşlarının eşi benzeri görülmemiş bir insani kriz ile karşılaşmış olmalarının büyük üzüntüsü ve endişesini yaşamakta. Rejim güçlerinin, sivillere karşı güç kullanmalarına son vermelerini istiyoruz" dedi.

Olaylardan ötürü Suriye vatandaşlarının evlerini terkederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığını kaydeden Dewes, Türk hükümetinin yüzbinlerce Suriyeli'ye kucak açmasını takdirle karşıladıklarını ifade ederek, bu desteğin farkında olduklarını belirtti.

Suriye vatandaşlarının içinde bulundukları dram ve çektikleri acıları göz önünde bulundurarak Kahramanmaraş, Adıyaman ve Osmaniye'de üç adet prefabrik okul yaptırdıklarını belirten Dewes, projeye desteklerden dolayı Türk hükümeti ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'na (AFAD) da teşekkür etti.

Dewes, "Yeni Zelanda'nın en büyük umudu, bu ve Kahramanmaraş ile Osmaniye'de yer alan okullarda eğitim gören Suriye vatandaşlarının ileride Suriye'nin parlak geleceğine katkıda bulunmalarıdır" dedi.

Çadır kentten sorumlu Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı Metin Maytalman ise 12 derslikli olarak yapılan prefabrik okulda bin 80 öğrencinin eğitim gördüğünü ve 24 öğretmenin de görev yaptığını belirtti.

Yeni Zelanda'nın cömert katkılarıyla çadır kente güzel bir okul kazandıklarını söyleyen Maytalman, "Bu okul sayesinde kamptaki eğitim durumu mekansal anlamda çözümlenmiş durumda. Bu davranışın diğer ülkeler ve hayır kuruluşları için örnek olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, 12 derslikli okulun açılışı yapıldı.

Derslikleri gezen Dewes, bir süre öğrenci ve öğretmenlerle sohbet ettikten sonra, öğretmenlere Yeni Zelanda'yı tanıtan kitap hediye etti  .

Kaymakam Maytalman da Dewes'e ziyaret ve hizmetlerinden ötürü, Kahramanmaraş'a özgü el işi oyma sandık hediye etti.

Açılışa, çadır kent sorumlu müdürü Zeki Evin, Kızılay ve UNİCEF yetkilileri katıldı.