Yunanistan parlamentosu, Başbakan Aleksis Çipras'ın kreditörlerin önlemlerini referanduma götürme kararını görüşüyor. Genel kurul, iktidar ile muhalefet arasında sert tartışmalara sahne oluyor. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı milliyetçi Bağımsız Yunanlar (ANEL) lideri ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, kreditörlerin Türkiye'ye karşı kendilerini savunmasız bırakmak istediğini iddia etti.

Bakan Kammenos, kreditörlerin uzlaşma istemediklerini, tam aksine Yunanistan'ı ezmek istediklerini ortaya koyduklarını kaydetti. Duygusal bir şekilde konuşmasını sürdüren Kammenos, referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını anlattı. Kreditörlerin tavrını "tam faşistlik" şeklinde tanımlayan Savunma Bakanı, 16 sayfadan oluşan kreditörlerin önlemlerini meclis kürsüsünden salladı ve "Bu 16 sayfa, Yunan halkı tarafından 5 Temmuz'da onaylanırsa, Yunanistan'ın ülke olarak varlığının sonu olacak" dedi.

"Kreditörler bayrağı terketmemizi ve ulusal egemenliğimizi korumaktan vazgeçmemizi istiyorlar" ifadelerini kullanan Savunma Bakanı Kammenos, kreditörlerin silahlı kuvvetlerin dağılmasına sebep olacak önlemler ve işten çıkarmalar istediklerini savundu. Kreditörlerin silahlı kuvvetlerde talep ettikleri tasarruf tedbirlerinin, ülkenin Türkiye'ye karşı caydırıcı gücünü azaltacağını ifade eden Kammenos, "Savunma Bakanı olarak sorumluluğum var. Şunu söylemek istiyorum ki 400 milyon Euro'luk savunma harcamasının azaltılması, ülkenin tam anlamıyla silahsız, uçaksız ve tek gemisiz olarak Türk tahriklerini bertaraf edememesi anlamına gelir" diye konuştu.

Yunanistan parlamentosu, Başbakan Çipras'ın 5 Temmuz'da kreditörlerin önlemlerini referanduma sunma kararını görüşüyor. Ana muhalefet Yeni Demokrasi, sosyalist PASOK ve Potami Partilerinin referandum karşıtı tavır aldıkları görüşmelerde hükümete yönelttikleri eleştiriler sebebiyle sık sık karşılıklı sataşmalar yaşanıyor. Ana muhalefet Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras'ın konuşmasının ardından Başbakan Aleksis Çipras genel kurula seslenecek. Ardından oylamaya geçilecek. Referanduma Syriza, Bağımsız Yunanlar (ANEL) ve Yunanistan Komünist Partisi'nin evet oylarıyla yeşil ışık yakılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

POTAMİ: HİÇ ÇALIŞMADINIZ, PARTİ MEMURLUĞU YAPTINIZ

Referandum karşıtı olduklarını söyleyen Avrupa Birliği yanlısı Potami Partisi lideri Stavros Theodorakis, Syriza Partisi ve milletvekillerini sert bir dille eleştirdi. Karşılıklı satışmaların yaşandığı konuşması sırasında Theodorakis, "Avrupa'da müzakere yapmadınız. Önlemsiz, plansız ve belgesiz müzakere yaptınız. Sanki okul gezisine gittiniz" dedi.

Syriza milletvekillerini de hedef alan Theodorakis, "Partinizden aldığınız maaş hatırına bu kadar yıldır yaşadınız. Kendi çabanızla çalışmadınız. Her zaman partinin maaşlı çalışanıydınız. Devlet tarafından ödenen parti memuruydunuz. Sizi tek ilgilendiren konu partiniz ve dost çevreniz" eleştirisinde bulundu. Theodorakis, 5 aydır iktidarda olan hükümetin ekonomiyi kuruttuğunu da söyledi. Pazar günü yapılacak referandumun "Avrupa'ya evet mi hayır mı?" "Euro'ye evet mi hayır mı?" oylaması olacağını ifade etti.

Potami lideri Theodorakis'e cevap veren İçişleri Bakanı Nikos Vutsis, Theodorakis'i kreditörlerin temsilcisi olmakla suçladı. "Sizi ülke ilgilendirmiyor" diyen Vutsis, "Sizin bunlara ilişkin fikriniz yok. Belki de başka bir dünyadan geldiniz." dedi.

Avrupa ve kreditörlere karşı tutumuyla bilinen Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas ise halkı önlemlere hayır demeye çağırdı. Kuçubas, kendilerinin referandumda 'hayır' oyu kullanacaklarını söyledi. Referandum önerisinin 300 üyeli parlamentoda kabulü için 151 milletvekilinin evet demesi yeterli olacak. İktidar partisi Syriza 149, küçük ortak ANEL ise 13 milletvekiline sahip.