Yunanistan’ın yeni seçilen Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin daveti üzerine Kahire’ye geldi. Görüşmelerin ana gündem maddesinin Kıbrıs Adası’nın açıklarında doğalgaz arama çalışmalarının olacağı belirtiliyor.

Pavlopulos'ın iki günlük sürecek Mısır ziyaretinin detayları netleşmeye başladı. Başkent Kahire’deki İttihadiye Cumhurbaşkanlığı sarayında Pavlopulos'ın, Sisi ile baş başa görüşeceği belirtildi.

İki ay önce seçimlerde seçilen çiçeği burnundaki Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un Güney Kıbrıs’tan sonraki ikinci yurtdışı ziyaretinin Mısır olması dikkat çekti. Görüşmelerde gündeme gelecek diğer konuların ise ekonomik ilişkileri geliştirmek, bölgede son dönemde meydana gelen gelişmeler, teröre karşı ortak tavır almak olduğu aktarıldı. Ayrıca, görüşmelerin ana gündeminin Kıbrıs Adası’nın açıklarında doğalgaz arama çalışmalarının olacağı ifade ediliyor.

TÜRKİYE'Yİ YAKINDAN İLGİLENDİREN ZİYARET

Geçtiğimiz Nisan ayında, Güney Kıbrıs ve Yunanistan liderleri Doğu Akdeniz’deki doğalgaz çalışmalarını konuşmak üzere yine Kahire’de bir araya gelmişlerdi. Bu üçlü zirvede Türkiye’yi de yakından ilgilendiren, Kıbrıs Adası’nın açıklarında doğalgaz arama çalışmaları da konuşulmuştu.

Türkiye ise Güney Kıbrıs’ın uluslararası şirketlerle anlaşarak adanın kaynaklarını tek başına kullanmak istemesine karşı çıktığını belirtmişti. Güney Kıbrıs yönetimi de uluslararası firmalarla yaptığı anlaşmalara karşı çıkan Ankara’ya tepki olarak Türkiye ile yürüttükleri barış görüşmelerini askıya aldıklarını duyurmuştu. Ayrıca aynı görüşmede "Türkiye'nin tutumu sadece barış görüşmelerini etkilemiyor. Aynı zamanda Doğu Akdeniz'in güvenliğini de tehdit ediyor." denilerek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan’ın o dönemdeki Başbakanı Andonis Samaras ve Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah el-Sisi, Türkiye'nin, Kıbrıs açıklarındaki faaliyetlerini ortak basın toplantısında kınamışlardı.

Öte yandan Yunanistan Devlet Başkanı Pavlopulos'ın, iki gün sürecek bu ziyarette prensipte anlaştıkları Mısır’ı, Kıbrıs adası açıklarındaki arama faaliyetlerine fiili olarak dahil etmek için geldiği ileri sürülüyor.