Yunanistan Maliye Bakanlığı, Almanya'nın Yunanistan'a ödemesi gereken II. Dünya Savaşı tazminatını 278,7 milyar Euro olarak hesapladı.

Yunan Parlamentosu'nda kurulan 'borç inceleme komisyonu'na bilgi veren Maliye Bakan Vekili Dimitris Mardas, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgali nedeniyle Almanya'nın Yunanistan'a toplam 278,7 milyar Euro tazminat ödemesi gerektiğini söyledi. Mardas, bu miktara Nazi'lere verilen 10,3 milyar Euro 'zorunlu olan borç', geri kalan tazminatın ise hayatını kaybeden ailelere ödenecekler ile altyapıya verilen zararların dahil olduğunu kaydetti.

Almanya'nın ödemesi gereken tazminatın çok iyi bir çalışma sonucunda tespit edildiğini belirten Mardas, bütün belgelerin çok titiz bir çalışma socunda dosyaya eklendiğini ve talep eden kurumların hizmerine sunulacağını ifade etti.

'TAZMİNAT, BORÇ SİLİNEREK ÖDENSİN' İMASI

Hazırlanan raporda yer alan tazminat rakamlarını açıklayan Mardas, "Yaptığımız hesaplamalara göre, Almanya'nın ödemesi gereken tazminat 278,7 milyar Euro. Bunun 10,3 milyar Euro'su Almanya'ya verilen 'zorunlu borç' olarak biliniyor. Geri kalan bütün diğer miktar, şahıslara ve yapılara verilen zararı içeriyor. 1946'da Paris'te yapılan toplantıda bu rakam, o dönem için 341,2 milyar ABD Doları olarak belirlenmişti." dedi. Yunan Maliye Bakan Vekili Mardas, Almanya'nın Yunanistan'a olan tazminat borcunun, Yunanistan'ın Almanya'ya olan kredi borçlarından mahsup edilebileceğini ima etti.

Almanya ise Yunanistan ile eskiden kalan borç ve tazminat hesaplarınının kapandığını savunuyor.

Geçen ay Yunanistan'a gelen bir Alman çift ise kendilerine düşen tazminat payını ödemişti. Mora Yarımadası'ndaki Nafplio şehrine gelen Ludwing Zacaro ve Nina Lahge isimli iki Alman Nafplio belediyesine giderek, Alman vatandaşları olduklarını ve üzerilerine düşen savaş tazminatını ödemek istediklerini belirtmişlerdi. Belediye Başkanı Dimitris Kusturas, bu konuda yapılacak bir ödemeyi belediyenin kabul etme yetkisi olmadığını belirtmişti. Alman çift daha sonra kentte sosyal yardım amaçlı faaliyet gösteren bir derneğe giderek 875 Euro bağışta bulunmuştu.