Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 7 Haziran seçimleri için oy vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta başlayan seçimlere en çok ilgiyi ise Fransa'da yaşayan Türk vatandaşları gösterdi. Cuma, Cumartesi ve Pazar günü konsolosluklara akın eden Fransalı Türkler kalabalık guruplar halinde oylarını kullandı.

İlk üç günün sonunda Fransa genelinde toplamda 12 bin 874 seçmen sandığa giderek, diğer Avrupa ülkelerinde sandığa giden Türk seçmen sayısını geride bıraktı. Fransa’nın altı konsolosluk bölgesinde kurulan sandıklarda seçim heyecanı tüm hızıyla devam ediyor.

Yurtdışı seçmenin büyük oranda sandığa gitmediği Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aksine Fransalı Türkler, Milletvekili Genel Seçimleri'ne yoğun ilgi gösteriyor. Fransa'da seçim sandıklarının kurulduğu Paris, Lyon, Strasbourg, Nantes, Bordeaux ve Marsilya konsolosluklarında ilk üç günde kullanılan oylar, Avrupa’nın diğer ülkelerini geride bıraktı.

“BEKLENENİN ÜZERİNDE BİR KATILIM VAR”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu Üyesi Hamit Tek, üç günlük katılım oranlarının beklentinin çok üzerinde olduğuna dikkat çekerek, oy kullanma oranlarının artarak devam edeceğini belirtti. Gelecek perşembe ve cuma gününün Fransa’da tatil olduğunu hatırlatan Tek, “ Tatilin haftasonu tatli ile birleşmesi seçimlere katılım oranını artıracaktır diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanı seçimlerine göre katılım çok yoğun. Beklenenin üzerinde bir katılım var. İlerleyen günlerde oy kullanan sayısında artış yaşanacağını düşünüyorum.” dedi.

Genel olarak seçimlerin güvenli bir şekilde geçtiğine değinen Tek, “MHP olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi hassasiyetimiz sürüyor. Şu an her şey iyi gidiyor. Güzel bir seçim ortamı yaşıyoruz. Demokratik bir ortamda seçim sürecinin tamamlanması için gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN ‘ANAHTAR’ İTİRAZINI YSK KABUL ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yaptığı ‘güvenlik odası’ itirazı kabul edildi. Güvenlik odasının üç anahtarı kura çekilerek siyasi partilere dağıtılmış, kura sonucu CHP’li yetkililer sandık güvenlik odasısın kilidini alamamıştı. Üç anahtarın olduğu güvenlik odasının bir anahtarı başkonsolosluk makamına, diğerleri Ak Partili ve MHP’li Saklama ve Ulaştırma Komisyonu üyelerine verilmişti. CHP’nin yaptığı itiraz üzerine YSK, ‘üç anahtar’ kuralında değişikliğe gitti. YSK, seçim barajını aşan bütün siyasi partilerin komisyon üyelerine ‘güvenlik odası’ anahtarı verilemesine karar verdi.

Kararın yerinde ve sevindirici olduğunu belirten CHP Fransa Birliği Başkanı Hüseyin Çiçek, sandık çalışmalarının artarak devam edeceğini dile getirdi. Uzun bir seçim maratonuna girdiklerini ifade eden Çiçek, “Sabah 7’de kakıp, akşam saat 10’da evimize dönüyoruz. Vatan aşkı bu olsa gerek!” dedi. Paris bölgesinde 124 binin üzerinde kayıtlı seçmenin bulunduğuna dikkat çeken Çiçek, “ Katılım oranları yine istenilen seviyede değil. CHP olarak seçimlere katılım oranının yüze 45’lerde kalacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. Seçim organizasyonunun mükemmel olduğunu belirten Çiçek, “Partiler arasındaki ilişkiler kardeşçe yürüyor ve herkes memnun. Şimdiye kadar çok küçük hatalar yaşanıyor. Bu hatalar partililer tarafından sorunsuz şekilde hallediliyor.” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’NİN ‘SANDIK KURULU’ SORUNU SÜRÜYOR

AK Parti’nin seçim öncesi bildirdiği sandık kurulu yedek üyeleri YSK tarafından kabul edilmemişti. Bu tablonun, AK Parti komisyon üyelerini zora soktuğu belirtiliyor. Seçim sürecinde büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten AK Parti Sandık Saklama ve Ulaştırma Komisyonu Üyesi İbrahim Kılıç, “Sandık üyemiz hastalandı ve yerine yedek üyemiz olmadığı için başka bir görevlimizi koymak durumunda kaldık. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu nedenle YSK’ya bu konuda yaptığımız itirazlarımız sürüyor. Yetkililerden olumlu bir cevap bekliyoruz.” dedi.