Türkiye'deki milletvekili seçimleri için yurtdışındaki vatandaşlar da bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek. Yurtdışında ilk kez cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına giden Türkler, yüzde 8'lik katılım oranıyla hayal kırıklığına sebep olmuştu. Seçmenin önemli bir kısmı 7 Haziran'a karşı ilgisiz olsa da randevu sisteminin kaldırılması sayesinde vatandaşın sandığa daha çok ilgi göstermesi bekleniyor.

7 Haziran seçimleri öncesinde bazı ülkelerdeki Türk vatandaşları Cuma gününden itibaren oylarını kullanabilecek. Hollanda'da ise ayın son 3 günü sandıklar açık olacak. Fakat seçmenlerin önemli bir bölümü Türkiye siyasetine ilgisiz. Bazıları ise vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için sandık başına gitmeye kararlı olduklarını ifade ediyor.

"OY KULLANMAK İÇİMDEN GELMİYOR"

Dordrecht şehrinde yaşayan Erkut Er, "7 Haziran seçimlerinde oy kullanma hakkım olmasına rağmen oy kullanmayı düşünmüyorum." diyor. Hep Türkiye için çalıştıklarını fakat Türkiyedekilerin kendilerini önemsemediğini düşünen Erkut Er, kendilerini gurbette sahipsiz hissettiklerini söylüyor.

Dordrecht şehrinde ikamet eden Hürriyet Pekinci, son cumhurbaşkanı seçiminde havaalanında oy kullanmak için iki kez fırsatı olmasına rağmen sandığa gitmediğini ifade ediyor. Pekinci, "Yine kullanmayı düşünmüyorum. Birine (oy) vermek içimden gelmiyor." şeklinde konuşuyor.

"İNSANLARIN ÖTEKİLEŞTİRİLMEDİĞİ BİR TÜRKİYE"

Rotterdam'da yaşayan Ali Osman İnce Kara ise insanların gruplara ayrılmadığı, ötekileştirilmediği bir hükümet için oy kullanacağını ifade ediyor.

Gorinchem şehrinde Yaşayan Cumali Öztop de oy kullanmayı düşündüğünü fakat şu anda bir parti belirlemediğini belirtiyor. Öztop, yüksek katılım konusunda da iyimser olduğunu söylüyor.

Dordrecht şehrinde ikamet eden Adnan Biçer "Türkiye'yi anavatanımız olarak görüyoruz." diyor ve kendisini borçlu hissettiğini ve vatandaşlık görevini yerine getireceğini vurguluyor.

Alblasserdam şehrinde ikamet eden Orhan Yılmaz da şu ana kadar Hollanda siyaseti ile ilgilendiğini ve Türkiye'deki seçimler için ilk kez oy kullanacağını kaydediyor. Yılmaz, cumhurbaşkanı seçiminde randevu sistemi sebebiyle çok sayıda kişinin oy kullanamadığını hatırlatarak, bu seçimde daha büyük bir katılım oranı beklediğini dile getiriyor.