Ehliyet sahibi olmak isteyenlerin gözleri 2016 Ehliyet sınav tarihlerine çevrildi. MEB tarafından açıklanan 2016 Ehliyet sınav tarihleri sayfamızda yer almaktadır. Ehliyet sınavının zorlaşması adayların gözünü korkuttu.
 
2016 Ehliyet sınavına kayıt tarihleri belli oldu. En son 13 Şubat tarihinde yapılan sınavda adaylar ter dökmüştü. Gözler yeni ehliyet sınavı kayıt tarihlerine çevrildi. MEB ehliyet sınavı hakkında detaylı bilgiler sizlerle.
 
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, yaptığı açıklamada, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğin sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirdiğini söyledi.
 
Kursiyerler, devam ettiği MTSK müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecektir.MTSK yazılı sınavları, aşağıda yer alan sınav takviminde belirtilen tarihlerde yılda 6 (altı) kez yapılmaktadır. Sürücü belgesi almak isteyen kursiyerler yazılı ve uygulamalı sınavlara girmek zorundadır.Kursiyer, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. 
 
En Yakın Ehliyet sınavına kayıt olmak için son tarih 30 Mart!
 
 
 
2016 EHLİYET SINAV TARİHLERİ
 
 

 
 
2016 EHLİYET SINAVINDA ÇIKACAK SORULAR
 
-İlk Yardım 12 Soru
 
-Trafik ve Çevre 23 Soru
 
-Araç Tekniği 9 Soru
 
-Trafik Adabı 6 Soru
 
Toplamda 50 sorudan oluş Ehliyet sınavı için 60 dakika süre veriliyor. Sürücü adayları yazılı sınavdan geçmesi halinde direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyorlar.
 
Kursiyer, yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecektir.

Ehliyet Sınav Tarihleri
 
SÜRÜCÜ BELGESİ ALMAK İÇİN KAYIT ŞARTLARI
 
“A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
 
“M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
 
Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.
 
“Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.
 
Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
 
Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.
 
Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
 
Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.
 
Belirlenen süreye kadar Özel MTSK’ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.
 
Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir. Yabancı uyruklu kursiyerler, aldıkları geçici T.C. kimlik numarası ile Özel MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan kursiyer bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla kursiyer bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekont/ATM işlem fişini Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.
 
EHLİYETLER DEĞİŞECEK 
 
Yönetmelikle şu anda verilen 9 ehliyet sınıfının 18'e yükseldiğini ifade eden Tekin, "Bu ehliyetler de artık ömür boyu olmayacak. Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Böylelikle ömür boyu ehliyet önemi ortadan kalktı" dedi.
 
Tekin, yönetmelik hükümeleri doğrultusunda, ülkedeki 24 milyonun üzerindeki ehliyetlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren yenileneceğini belirterek, sürücülerin ehliyetlerini 15 lira karşılığında değiştirileceğini bildirdi. ehliyet sınavı ne zaman yapılacak
 
"STAJYER EHLİYET YÖNETMELİĞİ 2016'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK" 
 
İSKEF Başkanı Murat Tekin, stajyer ehliyete geçiş, ehliyetlerin değiştirilmesi ve yeni ehliyetlerin verilmesi uygulamasına 1 Ocak 2016'da geçileceğini belirterek, zor olan ehliyet alma aşamasının bu tarihten itibaren daha da zorlaşacağını dile getirdi.
 
Tekin, "Adaylar, direksiyon aşamalarını geçtikten sonra 2 yıl boyunca staja tabi tutulacak. Aday, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı ihlal etmesi, sağa dönüşlerde yayaya yol verme kuralını üç kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. 75 ceza puanını doldurduğu için ehliyeti alınacak olan kişi, ehliyet almak için tekrar sürücü kursuna müracaat edecek. Aday, kurstan önce de psikoteknik testine tabi tutulacak" bilgisini verdi.
 
"TEK HAMLEDE GERİ GERİ İKİ ARAÇ ARASINA PARK ETMEK ZOR"
 
İSKEF Başkanı Tekin, Direksiyon Sınav Yönergesi'nde yapılan değişiklikle sürücünün tek hamlede bir aracın, bir buçuk boy büyüklüğü kadar bir alana park edememesinin asli kusur olmadığını söyledi.
 
Bunu tek hamlede yapamayan adayın ehliyet alamayacağını ifade eden Tekin, şöyle konuştu:
 
"Bugüne kadar geri geri park yaparken kaç kişi hayatını kaybetmiştir, ne kadar insanın can kaybına sebep olmuştur. 10-15 yıllık sürücüler bile bunu tek hamlede yapamamaktadır. Bu önemli bir kriterdir, sürücü bunu mutlaka yapmalıdır. Ancak iki araç arasına geri geri gelip, bir buçuk boy araç büyüklüğünde bir alana girmesi tek hamlede zordur. Asli kusur olmadığından adaya ya ikinci hak verilmeli ya da makul bir süre tanınmalı. Yönergede bu yönde bir değişiklik yapılmasını istiyoruz."
 
"1,5 MİLYON SERTİFİKA EHLİYETE DÖNÜŞTÜRÜLMEMİŞ"
 
Murat Tekin, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün 29 Mayıs 2013'te çıkardığı yönetmelikle ehliyet almaya hak kazananların sertifikalarını ehliyete dönüştürmeleri için 2 yıl süre tanındığını anımsattı.
 
O tarihten bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon sertifikanın ehliyete dönüştürülmediğine dikkati çeken Tekin, "Sertifikası olanlar 29 Mayıs'a kadar trafik daire müdürlüklerine müracaat ederek, bunları ehliyete dönüştürmelidir. Aksi takdirde bu hakları yanacak. Tekrar ehliyet almak için yeniden sürücü kurslarına müracaat etmeleri gerekecek" şeklinde konuştu.