AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AGÜ'nün devlet üniversitesi olmasına rağmen sağladığı imkanlardan dolayı vakıf üniversitesi gibi algılandığını söyledi.

Üniversitenin Abdullah Gül Üniversitesi Destekleme Vakfı'nca  (AGÜV) finanse edildiğini belirten Sabuncuoğlu, "Türkiye'de kamuoyu araştırması yapılsa yüzde 95'i AGÜ'nün vakıf üniversitesi olduğunu söyler. Aslında biz amacımıza ulaştık. Devlet üniversitesiyiz ama bir özel üniversite havası verebilmişiz" diye konuştu.

Sabuncuoğlu, devlet üniversitesi olmasına rağmen AGÜ'nün güçlü bir akademik kadroya sahip olduğunu, iyi bir üniversite olmanın yolunun da iyi bir öğretim üyesi kadrosu oluşturmaktan geçtiğini dile getirdi.

AGÜ'ye katılacak öğretim üyelerini kendisinin seçtiğini anlatan Sabuncuoğlu, şöyle devam etti:

"İtalyan, İngiliz, Alman, Pakistanlı, Hintli hocalarımız var. Dünya standartlarında, 3. nesil bir üniversitenin uluslararası boyutu kuvvetli  olmalı. Öğretim üyelerimizin yanı sıra bazı bölüm başkanlarımızın da yabancı olmasını istiyoruz. Ayrıca idari kadrolarda da yabancılarla çalışıyoruz.  Hedefimiz her bölümün yüzde 25'inin yabancı hocalardan oluşmasını sağlamak. Bunun bize şöyle bir faydası var; Bütün toplantılarımız, yazışmalarımız İngilizce oluyor. Biz de zaten İngilizce eğitim yapan bir devlet üniversiteyiz. İyi İngilizce konuşan, düşünen, yazan insanlar yetiştirmek istiyorsak onları yetiştiren kadroların da İngilizce konuşulan ortamlardan geçmiş olması gerekiyor. Nasıl Türkiye'nin her şehrinden öğrencimiz varsa her ülkeden de bir hocamızın, öğrencimizin olmasını arzu ediyoruz."

Sabuncuoğlu, AGÜ'nün yenilikleri öncü edinmiş, yeni soluklu bir üniversite olduğunu ifade ederek, bu çizgisini koruduğu sürece, birkaç yıl içinde çok daha iyi noktaya geleceğini, hatta başka üniversitelerce örnek alınacağını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmeyi hedeflediğini hatırlatan Sabuncuoğlu, "Bu ancak tüm kurumların atılımıyla gerçekleşir. Üniversiteler de bunun bir parçası olmalı. Hedefe ulaşmak için yeni üniversitelere, yeni yaklaşımlara  ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.