Aktif Eğitimciler Sendikası, okullarda öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğunu bildirdi.

Burdur'un Bucak ilçesinde Duru Otel'de basın açıklamasına Sendika Temsilcisi Mehmet Atan, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi itibar kaybına uğradığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının bu erozyona zemin hazırladığını, hatta arttırdığını ifade eden Atan, bunun son örneğinin okullarda nöbet tutturulması olduğunu kaydetti. Öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğunu belirten Atan, "Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur. Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Öğretmenin nöbet görevi karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsüdür. Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir.” diye konuştu.

Atan, nöbet hizmetinin, öğretmenlik mesleğinin doğasına uygun şekilde, hukuk ve mesleki gereklilikler temelinde, ücreti belirlenerek düzenlenmesi halinde okuldaki eğitim-öğretimin bir parçası olarak kabul edilebileceğini ifade etti.