Berlin’deki Kreuzberg Eğitim Merkezi’ni (BWK) ziyaret eden Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka göçmen gençlerin mesleki eğitimlerine yönelik çalışmalar ile bu çalışmalara ayrılan bütçelerin artırıldığına işaret etti. Hoşgeldiniz Kültürü’nü yetersiz bulduğunu söylen Wanka, “Daha yapılacak çok işimiz var.” dedi.

Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka, göçmen gençlere sunduğu eğitim olanaklarıyla tanınan Kreuzberg Eğitim Merkezi’ni (BKW) ziyaret etti.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclisi Uyum Sözcüsü Cemile Giousouf, CDU Berlin Uyum İletişim Ağı Sözcüsü Gonca Türkeli Dehnert ile bazı milletvekillerinin de eşlik ettiği ziyaret esnasında göç ve eğitimle ilgili bir toplantının açılış konuşmasını yapan Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Wanka, BWK’nin çalışmalarını övdü. BWK Müdürü Nihat Sorgeç rehberliğinde merkezi gezen ve burada araba tamirciliği, yaşlı bakıcılığı, terzilik ve berberlik mesleklerinde eğitim gören gençlerle ayaküstü sohbet eden Bakan Wanka, gençlere başarılar diledi.

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Wanka Almanya’da Hoşgeldiniz Kültürü’nü geliştirmek için önemli adımlar atıldığını ancak atılan adımların yeterli olmadığını söyledi ve “Daha yapılacak çok işimiz var.” dedi. Wanka, tüm eksikliklere rağmen Almanya’nın dünyada göçmenlerin tercih ettiği ikinci büyük göç ülkesi olduğuna dikkat çekti. Bakan Wanka ülkeye yerleşen göçmenler ile Almanlar arasında “biz” duygusunun gelişmesi için CDU ile Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan koalisyon hükümetinin çaba gösterdiğini, kendi bakanlığının da göçmenlere yönelik çalışmaların çerçevesini genişlettiğini ve söz konusu çalışmalara ayrılan bütçelerin hacimlerinin de arttırıldığını söyledi ve “Biz duygusu tek taraflı yaratılacak bir duygu değildir. İki tarafın katkılarıyla gerçekleşir.” dedi.

İYİ FİKİRLERE İHTİYAÇ VAR

Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı göçmen yetişkinlere ve gençlere yönelik entegrasyonu hızlandırıcı ne tür çalışmalar yapabileceğine dair yeni fikirlere ihtiyaç duyulduğunu da önemle belirtti. “Fikir iyi olunca maddi kaynak bir biçimde yaratılır. Ben orada problem görmüyorum.” diye seslenen Bakan Wanka; meslekî eğitim yeri arayan gençlere çağrı yaptı. Meslekî eğitim yerleri var ancak gençleri istedikleri mesleklere yerleştirmekte sorunlar yaşanıyor. Gençlerin kendi istedikleri mesleklerde eğitim yapabilmeleri için çeşitli çalışmalar yapılıyor.” diyen bakan bu sorunun sadece göçmen kökenli gençlerin sorunu olmadığını vurguladı ve meslekî eğitim çağındaki Alman gençlerin de aynı sorunu yaşadığını belirtti.

Wanka meslek eğitimine hazırlık programlarına katılan göçmen gençler arasında başarı oranının giderek yükselen bir grafik çizdiğine de dikkat çekti ve bunu uyum adına “başarı” olarak nitelendirdi.