Almanya’da yürürlüğe giren yasalardan biri en çok yükseköğrenim gören öğrencileri sevindirdi. Yeni yasayla birlikte mastır için kayıt yaptıran öğrenciler, BAföG bursu almak için Bachelor diplomalarını beklemek zorunda kalmayacak. Şimdiye kadar mastır öğrencilerinin bu bursu almaları için ilk önce daha önce kayıtlı olduğu üniversiteden Bachelor diplomasını alması gerekiyordu.

Bazı üniversitelerdeki idari işlerden dolayı öğrenciler Bachelor diplomalarını geç alıyor ve bundan dolayı da burs alana kadar farklı yollarla geçimlerini sağlamak zorunda kalıyorlardı.

Bundan sonra öğrencilerin BAföG bursu almaları için mastır bölümlerine kayıt yaptırmaları yeterli olacak. Ancak bu uygulamanın şimdilik aynı üniversitede mastır eğitimi alan öğrenciler için geçerli olduğu, mastır eğitimini ilk üniversitesinin dışında bir yüksekokulda yapacaklar için ise seneye yasa değişikliği yapılacağı bildirildi.

BAFÖG ALANLARIN GÜNCEL ADRESİNİ PAYLAŞMASI GEREKİYOR

Bu arada BAföG alan öğrencilerin daha sonra güncel adreslerini Federal İdari Daire’ye bildirmeleri gerekiyor. Bunu yapmayanlar ise para cezası ödeme riskine girmiş oluyor. Alman Öğrenci İşleri Yükseköğrenim Finansman Dairesi Başkanı Bernhard Börsel, teşvikin azami süresi olan zaman diliminden yaklaşık 4,5 sene sonra geri ödeme ile ilgili mektup gönderiliyor. Beş sene sonra ise geri ödemeye başlanıyor. Borcunu bir kerede ödeyenler belli bir indirimden faydalanıyor. Börsel, bir kere ödeyenlerin düşük faizle kredi alarak borcu kapatmaları durumunda taksit taksit ödeyenlere göre daha avantajlı olabileceğini söylüyor.

Taksitle ödemek isteyenler ise üç ayda bir 315 Euro ödüyor. Okulda iyi not alanlar veya okulu vaktinden önce bitirenler ise indirim imkânına sahip olamayacak.