Kuzey Ren-Vestfalya’da (KRV) dört haftadır grevde olan yuva çalışanlarının maaş artışı pazarlıklarından sonuç alınamadı. Buna rağmen çocuklarını nereye bırakacaklarının şaşkınlığını yaşayan çalışan aileler için geçici dahi olsa bir rahatlama haberi geldi. Pazartesi gününden itibaren yuva çalışanları işbaşı yapacak, fakat pazarlıklar için arabulucu bulunması buna şart koşuldu. İşveren tarafı ile sendika tarafının sert pazarlıklarda sonuç alamayacağını anlaması üzerine arabulucunun araya girmesi konusunda mutabık kalındı.

Ver.di sendikası başkanı Frank Bsirske, sadece yuva çalışanları için değil, 240 bin belediye çalışanı üyelerinin tamamının maaşlarının düzeltilmesini istiyor. Bsirske bu durumu, “Bunu gerçekleştiremedik çünkü işveren bu alana tamamen duvarlar ördü.“ cümlesi ise özetledi. Sendikalar çalışanlar için ortalama yüzde 10 oranında zam istiyor. Arabulucunun çalışmaları için iki haftalık sürede anlaşıldı.

HAMBURG’DA ÇALIŞANLAR PAZARTESİ İŞBAŞI YAPACAK

Hamburg’da kreş çalışanları, işverenle fazla ücret ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda anlaşma sağlayamadı. Ancak buna rağmen ikili arabuluculuk konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya göre herhangi bir gelişme olmazsa, kreş çalışanları pazartesi günü yeniden işbaşı yapacak. Ver.di sendikası sözcüsü Björn Krings ise grevlerin pazar gününe kadar devam ettiğini belirtirken, grevlerin sona ermesi için daha önce Hamburg’da eylem yapan Eyalet Veliler Komitesi dün planladığı eylemden vazgeçti.

Schleswig-Holstein’de kreşlerin bugün açılıp açılamayacağı ile ilgili belirsizlik devam ederken, Mecklenburg Vorpommern’de grevlerin ilk etapta devam edeceği tahmin ediliyor. Mecklenburg-Vorpommern’de yarın Schweriner Platz’da protesto yapılması bekleniyor. Aşağı Saksonya’nın başkenti Hannover’de ise sendika arabulucu olması için eski büyükşehir belediye başkanı Herbert Schmalstieg’in aracı olmasını istiyor. Yerel İşveren sendikası (VKA) ise henüz arabulucu ismi telaffuz etmedi.