Burç Vural Anadolu Lisesi öğrencisi Tolga Sarıgeçili, TÜBİTAK’a Tarih Projesi hazırlamak için Adana’nın Ceyhan ilçesine giderek Kırım ve Nogay Türklerinin yaşadığı iki köyü gezip Tamgalı mezar taşlarını inceledi.
Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden alınan yazılı izin ile mezar taşlarının tespitinin yapılması ve bunların kayıtlarının tutulması için yapılan çalışmalara, Burç Vural Anadolu Lisesi öğrencisi Tolga Sarıgeçili de katıldı. İlk olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Ceyhan’ın Ağaç Pınar köyüne giden Burçlu öğrenci Tolga Sarıgeçili çevrede inceleme ve araştırma yaptı. Yapılan çalışmalar sonucunda ise otlar arasında yıkılmış 18 tane Tamgalı mezar taşı bulundu.

Tespit edilen mezar taşlarının yanına hazırlanan metal levhalar yerleştirilirken, mezar taşlarının ölçüleri alındı ve farklı açılardan çekimleri yapılarak aralarındaki farklar tespit edilmeye çalışıldı. Mezar taşları birbirleriyle karşılaştırılırken, mezarların çevrelerinde de detaylı araştırmalar yapıldı.

Tolga Sarıgeçili, Ağaç Pınar Köyü’nde yapılan çalışmalardan sonra Kılıçkaya Köyü’ne gitti. Burada da müdürlük yetkilileri ile birlikte tarihi mezarları incelemeye alan Sarıgeçili, 13 adet mezar taşı tespit edildi.

2 ayrı köydeki tarihi mezarları inceleyen Tolga Sarıgeçili, yapılan çalışmanın kendisi için çok faydalı olduğunu söyledi. Yapmış oldukları çalışmanın tarihin derinliklerine ışık tutacağını belirten Sarıgeçili, “TÜBİTAK’ın Tarih alanındaki projesi için çok iyi bir proje hazırlıyorum. Yapacağımız bu proje dünya ve Türkiye’nin tarihine ışık tutacak.” dedi.

Proje Danışmanı Tarih Öğretmeni Orhan Gedik ise öğrencisinin hazırlayacağı proje için çok önemli çalışmalara imza attığını belirterek bu durumun kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti. Bu yıl TÜBİTAK için çok önemli projeler hazırladıklarını kaydeden Orhan Gedik, “Öğrenciler araştırma yapmayı, inceleme yapmayı ve proje hazırlamayı çok seviyor ve bunları hayatlarında bir alışkanlık haline getirdiler. Öğrencimiz hazırlayacağı projeyle önemli başarılar elde edecektir.” diye konuştu.