Sudan Yükseköğretim Bakanlığı ve Çankırı Karatekin Üniversitesi iş birliği ile Sudan’ın başkenti Hartum’da 'Sudan-Türk Üniversiteleri İşbirliği Forumu ve Eğitim Fuarı' gerçekleştirildi.

Toplantıya Türkiye’den 23 üniversite, Sudan’dan ise 35 üniversite ve Yükseköğretim Bakanlığından ve diğer bakanlıklardan yaklaşık 150 kişi yanı sıra Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasabo Mohammed Abdelrahman, Yükseköğretim ve Bilimsel Projeler Bakanı Prof. Dr. Sümeyya Ebu Kashawa ve Hartum Eyalet Valisi Dr.Abdul Rahman Al Khidir katıldı.
Açılış programında Türk tarafından TİKA adına TİKA Hartum Koordinatörü Yahya Acu, Yunus Emre Enstitü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türk üniversiteleri adına ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve Hartum Büyükelçisi Cemalettin Aydın konuştu.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş yaptığı konuşmada, Sudan-Türk Üniversiteleri İşbirliği Toplantısı ve Eğitim Fuarı’nın tarihsel gelişimi ve katılımcılarla ilgili bilgi vererek, katkısı olanlara ve destek sağlayanlara teşekkür etti. Savaş, "Sudan-Türk üniversiteleri arasındaki işbirliğinin hedefinin Sudan-Türk üniversiteleri arasında ortak proje çalışmaları yapmak, öğretim elemanı ve öğrenci değişimleri gerçekleştirmek, hükümetimiz uygun bulduğu taktirde nihai hedefin Afrika ülkelerin hizmet verecek olan Uluslararası Sudan-Türk Üniversitesinin Hartum’da kurulmasıdır." dedi.

Yaklaşık 55 üniversitenin stant açarak ürünlerini sergilediği fuarda 35 Sudan üniversitesi ile 24 Türk üniversitesi arasında yaklaşık 160 iş birliği anlaşması (Memorandum of Understanding ve Mevlana Değişim Programları) imzalandı.