'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi' kapsamında, koyun ve keçilerde yavru atmanın (abort) önlenmesi konusunda Erzurum Veteriner Araştırma ve Kontrol Enstitüsü tarafından 'Coxilla Brunetti Etkeni' hakkında Artvinli çiftçilere bilgi verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca 2012 yılında yürürlüğe konulan 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi' kapsamında Artvin Tarım İl Müdürlüğü'nce yürütülmek üzere 'Koyun ve Keçilerde Yavru Atmanın Önlenmesi Projesi' hayata geçirildi. Bu kapsamda Erzurum Veteriner Araştırma ve Kontrol Enstitüsü Müdiresi Biray Okumuş ile Enstitüden Veteriner Hekim Ömer Hamza Akkaya ile Veteriner Hekim Ediz Kağan Özgen, koyun ve keçilerde abort yapan Coxilla Brunetti etkeni hakkında çiftçilere bilgi vermek amacı ile Artvin Tarım İl Müdürlüğü'ne gelen ekip, Artvin İl Müdürlüğü veteriner hekimleri ile birlikte Artvin Merkez, Borçka, Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli ilçelerinde çiftçi ve veteriner hekimlerden oluşan toplam 85 kişiye, koyun ve keçilerde yavru atmaların (abort) kaynağı, korunma-mücadelesinin öğretilmesi adı altında bilgi verildi.

Proje hakkında değerlendirmede bulunan Artvin İl Tarım Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, projenin Artvin'de uygulanmasının son derece isabetli bir seçim olduğunu ifade etti. Hacıkamiloğlu, "Artvin'de yaklaşık 100 bin civarında küçükbaş hayvan mevcut olup, en büyük sorun olarak da yavru atma (abort) karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun dolayısıyla her yıl çok sayıda yavru telef olmakta ve üreticilerimizi önemli gelir kaybına uğratmakta." dedi. Sorunun yapılacak eğitimlerle azaltılacağını umut ettiğini belirten Hacıkamiloğlu, Erzurum Veteriner Araştırma ve Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü yetkililerine yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür etti.