5. Uluslararası Yaz Okulu kapsamında "Yıllık halka iklim, doğal kaynaklar ve insan etkileşimi" konulu eğitim, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi, ABD'nin Arizona Üniversitesi, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla KSÜ Orman Fakültesinde gerçekleştiriliyor.

Doç. Dr. Fatih Sivirikaya, Yrd. Doç. Dr. Seyran Palabaş Uzun, Yrd. Doç. Dr. Alper Uzun, Yrd. Doç. Dr. Nuri Bozali ve Orman Yüksek Mühendisi Muzaffer Ketmen'den oluşan yaz okulunun organizasyon komitesi, yurt dışından gelen akademisyenlerle bilgi alışverişinde bulundu.

Arizona Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramzi Touchan, Prof. Dr. David Meko'nun eğitici olarak katıldığı yaz okuluna Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Cezayir, Azerbaycan, Kuzey Irak gibi farklı ülkelerden katılımcıların yanı sıra ülkenin çeşitli üniversitelerinden çalışmalara ilgi duyan araştırmacılar katılıyor.

- İklimler için ağaçların önemi

Doç. Dr. Sivrikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanlık alanda yapılan çalışmaların ülkelerin iklimleri konusuna ışık tuttuğunu söyledi.

Meteoroloji istasyonlarının sadece son 50 yıllık verileri sunduğunu belirten Sivirikaya, şunları kaydetti:

"Ağaçlar yıllardan beri iklime ilişkin verileri yıllık halkalarında saklamaktadır. Ağaçların yıllık halkaları iklim olaylarına göre dar ya da geniş halkalar oluşturmaktadır. Böylece bu yıllık halkalardan yararlanarak bin yıl öncesine ilişkin iklim verilerine ulaşılabilmektedir. 15 gün devam edecek olan yaz okulu kapsamında günümüzdeki olaylara ışık tutacak sırların gizlendiği Göksun ormanlarındaki ağaçlardan alınan artım kalemleri laboratuvara getirilerek analiz edilmektedir."

Sivirikaya, elde edilecek sonuçların eğitim sonunda proje olarak sunacaklarını ve eğitimin sertifika töreniyle sona ereceğini kaydetti.

Orman Yüksek Mühendisi Muzaffe Ketmen ise dünyada beşincisi yapılan yaz okuluna Kahramanmaraş'ın ev sahipliği yaptığını, bununda bölge ormancılığı için bir şans olduğunu kaydetti.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramzi Touchan ise Türkiye'deki ormancılık çalışmalarını beğendiğini söyledi.

Dünyanın farklı bölgelerinde çalışma yaptığını ifade eden Touchan, "Daha çok Türkiye ormancılığında orman mühendisleri ve orman teşkilatının yapısından etkilendim. Türkiye'de çalışan ormancılar çok kuralcı ve disiplinli. Diğer ülkelerden farklı olarak dikkat çekiyor. Türkiye'de çok iyi ormancılık çalışmaları yapılıyor. Bazı bölgelerdeki orman mühendislerinin yabancı ülkelerdeki mühendislere göre daha korumacı davrandığını gördüm" dedi.

Touchan, orman bakımından bazı bölgelerin Türkiye için bir hazine olduğunu gözlemlediğini kaydetti.