Ülkelerindeki olaylar nedeniyle aileleriyle sığındıkları Türkiye'de her türlü ihtiyaçları karşılanan Suriyeli çocuklar, savaş nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldıkları eğitimlerine burada devam ediyor. Yaklaşık 17 bin Suriyelinin barındığı çadır kentte anaokulu ve ilköğretim dönemindeki 2 bin 300 çocuk eğitim görüyor. Çadır kentteki okullarda ise 50 Suriyeli öğretmen görev yapıyor.

Haber46 FACEBOOK Sayfasını beğen, Kahramanmaraş Haberlerine daha hızlı ulaş

     Tıpkı çocuklar gibi savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan öğretmenler, yaşadıkları acıya rağmen mesleklerinden vazgeçmiyor.
     Suriyeli öğretmen Mahmut Neccar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 ay önce Halep'e bağlı Azez kentinden Türkiye'ye sığındığını ve çadır kentte çocuklara eğitim verdiğini ifade etti.
     Çıkan olayların ardından Suriye'deki hayatın çekilmez hale geldiğini anlatan Neccar, şehirlerde sadece savaşçıların kaldığını belirtti. Çadır kentte yaptığı hizmetin önemine değinen Neccar, şunları kaydetti:
     "Burada, vicdanı hür bir nesil yetiştirerek vatanıma hizmet ettiğini düşünüyorum. Azez kentinde 14 yıldır öğretmen olarak çalışıyordum. Başarılı bir öğretmendim. Olaylar başladığında 'düzelir' diye çok bekledik ama olmadı. Artık çekilmez hale gelmişti, her tarafı yakıp yıkıyorlar, duvarlara çirkin sözler yazıp kadınlarımıza tacizde bulunuyorlardı."
    
     -"Okullara saldırıyorlardı"-
    
     Neccar, Esed'e bağlı güçlerin okulları da bombaladığını ifade ederek, "Çünkü halkın tek sığınağı okullardı. Burada insanların kaldığını düşünen Suriye ordusu, hiç düşünmeden insafsızca saldırlar düzenledi. Bunun üzerine Türkiye'ye sığınmaya karar verdik. Başka çaremiz kalmamıştı" diye konuştu.
     Türkiye sayesinde geleceklerinin güvencesi çocukların eğitimlerine ara vermediğini dile getiren Neccar, şöyle devam etti:
     "Suriyeli sığınmacılara verilen en önemli hizmet eğitim. Biz kendi geleceğimizi, gençlerimizi Türkiye'de şekillendirmeye başladık. Elbette ülkemize dönüp onu yücelteceğiz. Türkiye'nin katkısını asla unutmayacağız. Suriye'ye dönene kadar da çadır kentte eğitime destek olmaya devam edeceğim. Dersliklerimizin ve öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan Türk yetkilere teşekkür ediyorum."
     Neccar'ın eşi Fatıma Neccar da savaşın sıkıntılarından stresinden kurtulmak için çocuk bezi poşeti, eskimiş giyesilerdeki aksesuarlar ve kablo kırıklarından çadır süsü ile hediyelik eşya yapmaya başladığını anlattı.