Almanya'da okça dillendirilen kalifiye eleman sıkıntısına çözüm için Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti bir proje daha başlatıyor. KRV Çalışma ve Ekonomi Bakanlıkları ortaklaşa başlattıkları ‘Kalifiye elemanların geleceği – Geleceğin kalifiye elemanları’ isimli proje ile bu soruna çözüm arayacak. Yeni projede kalifiye eleman yetiştirmede, ekonomiyi destekleme dairesi, eğitim kurumları, iş ve işçi temsilcisi dernekleri, meslek odaları, dernek ve vakıf gibi kurumlara yönelerek güç birliği yapılmasına çalışılacak.

Çalışma Bakanı Guntram Schneider toplumun yaşlanmasına dikkat çekerek bunun kaçınılmazlığına işaret etti. Ekonomi Bakanı Garrelt Duin ise dijitalleşen modern dünyada devamlılığı olan projelerin ve çalışmaların kazanacağına dikkat çekti. Açıklanan proje ile bakanlıklar üç başlık ile destek verecekler.

DİKKATLER 70 BİN YABANCI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE ÇEVRİLDİ

Destek verilecek yeni projeler üç başlıkta altında sıralandı. Birinci başlıkta mesleği olan ve olmayan yabancıların kalifiye elaman olması için destek projeleri yer alacak. En çok dikkat çeken husus ise geçmişte hiç gündeme gelmediği vurgulanan ülkedeki yabancı kökenli 70 bin üniversite öğrencisine dikkatlerin çevrilmiş olması. İkinci başlıkta ise dijitalleşen iş dünyasına göre gelişen yeni mesleklere olan teşvik ve destekler açıklandı. Buna göre meslekler, iş organizeleri, mesleki sertifikalar ve mesleklerden beklentilerin değiştiği ifade edildi. Üçüncü son başlıkta meslek eğitiminin ve meslekte gelişim kurslarının modern çağa yenilenerek ayak uydurulması planı anlatıldı.

MESLEKİ GELİŞİM İSTEYEN HERKES MÜRACAAT ETSİN

Bakan Schneider projenin önemini vurgularken “Mesleki gelişim ve inovatif uzmanlaşma dijital dünyada mesleğin vazgeçilmezidir.” dedi. Ekonomi Bakanı Duin ise “Bu proje ile dijitalleşen küçük ve orta ölçekli firmalara acil ihtiyaçları olan kalifiye eleman kazandırıyoruz.” diyerek ilgilileri hemen bu imkandan istifade için müracaat etmeye davet etti.