Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ajans tarafından kabul edilen Ulusal Kostüm Tanıtım Projesi kapsamında Zonguldak’ın Ereğli ilçesine gelen Estonya ve Litvanya’dan 10 öğretmen ve 10 öğrenci Gülüç Belediyesi’ni ziyaret etti. Misafirler kendilerine ikram edilen yöresel yemeklerin tadına baktı.

Proje kapsamında Türkiye’yi temsil eden Gülüç İzmirlioğlu Anadolu Lisesi’ne gelen Litvanya ve Estonyalı öğretmen ve öğrenciler Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Başkan Demirtaş’a bilgi veren Muhammet Yaşar Yüzlü misafirlerinin kendilerine ikram edilen halk arasında mancar olarak bilinen kara lahana yemeğini çok beğendiklerini söyledi. Yüzlü, Litvanyalı misafirlerinin yöresel yemek olan mancara 'Mancaras' ismini verdiğini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl kazanılan projenin koordinatörü Nebahat Çankırılı, Litvanya ve Estonyalı öğretmenlere Türk kahvesi yapmayı öğrettiklerini söyledi. Proje hakkında gazetecilere bilgi veren Çankırılı, "Projemiz Ulusal Ajans tarafından geçen yıl kabul edilmişti. Ulusal kostümleri inceliyoruz 4 ülke. Biz Ereğli’nin yöresel kıyafetlerini tanıttık. Onlar da proje kapsamında bize el yapımı ulusal kostüm giymiş bebeklerini tanıttı. Estonya ve Litvanya’dan 10 öğretmen ve 10 öğrenciden oluşan grupla çalışma ziyaretinde bulunduk. 22 Mart’ta Ereğli’ye geldiler. Okulumuzda sunumlarımızı yaptık. Buradan İstanbul’a geçiyoruz. Orada da bir günlük etkinliğimiz var. Cuma günü de ülkelerine geri dönüyorlar." şeklinde konuştu.

Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ise Litvanya ve Estonyalı heyetin kendilerini ziyaret etmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Demirtaş, Gülüç İzmirlioğlu Anadolu Lisesi Müdürü Harun Bektaş ve proje ekibindeki öğretmenlere teşekkür ederek, okulun başarıları ile gurur duyduğunu ifade etti. Gülüç İzmirlioğlu Anadolu Lisesi’ne belediye olarak her türlü desteği verdiklerini belirten Demirtaş, kendisini ziyarete gelen Estonya ve Litvanya heyeti üyelerine çeşitli hediyeler takdim etti.