Gaziantep H Tipi Ceza İnfaz Kurumu tarafından hükümlü ve tutuklulara yönelik gerçekleştirilen sosyal, kültürel eğitsel faaliyetler kapsamında farklı alanlarda ve kendi alanlarında uzman kişilerden destek alınarak seminer programları düzenleniyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi’nin destek verdiği etkinlikte, GAÜN Psikiyatri Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Fatih Taştan tarafından hükümlü ve tutuklulara yönelik 'Şiddet ve Kadın Şiddeti' konusunda kişisel gelişim semineri gerçekleştirildi. Şiddetin en büyük nedeninin, eğitimsizlik ile beraber işsizlik ve refah seviyesinin düşük olmasının geldiğini belirten Taştan, “Tüm bunlara küçük yaşta evlendiren kadınların ve ekonomik olarak özgürlükleri ellerinde bulunmayan yani çalışmayan bayanlarda eklenince kaçınılmaz bir son geliyorum diyor.” dedi.

Eğitimsizlik seviyesinin ve işsizlik oranının yüksek olmasının ailede sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Taştan, iyice bunalan insanların psikolojilerinin de bu doğrultuda değişmeye başladığını, daha sinirli bir yapıya büründüklerini ve bunun da beraberinde şiddet duygusunu getirdiğini söyledi. Taştan, “Her şeyden bunalan erkek en zayıf halka olarak gördüğü eşine veya kız arkadaşına şiddet uygulamaya başlıyor. İşin kötü yanı, gördüğü şiddet karşısında sadece susan ve hiç bir şey yapmayan bir kadın daha fazlasını görmeye mahkum etmiş oluyor. Kendisinin ve bunu bir üstünlük olarak gören erkek her seferinde biraz daha fazla şiddet uygulamaya başlıyor.” diye konuştu.

Şiddet gören her kadının polise başvurmasını ve bu gördüğü zulmü kabullenmemesini vurgulayan Taştan, “O sustukça çektiği eziyet biraz daha büyüyecek ve durum biraz daha kötüye gidecektir. Bunun önüne geçmek de kadının bilinçlenmesinde yatıyor. Bu yüzden programlar yapılmalı, televizyonda sahip oldukları haklardan bahsedilmeli ve hakları yasalar çerçevesinde daima daha net kurallar eşliğinde korunmalı. Dayak yani şiddet uygulayan bireye ağır cezalar verilmeli. İşte o zaman şiddetin önüne geçmeye, daha laik ve demokratik bir toplum yapısı oluşturmaya başlanabilir” diye konuştu.