Göçmen ailelere mensup gençlerin meslek eğitim yeri bulmakta zorlandıkları çok sıkça dile getirilen sorunlardan biri. Bertelsmann Vakfı’nın bu hafta açıkladığı araştırma ise meslek eğitimi imkanı sunan işletmelerin yüzde 60’ının şimdiye kadar göçmen ailelere mensup hiçbir genci eğitmediğini ortaya çıkardı.

Almanya’da meslek eğitimi gören 450 bin civarındaki gencin yaklaşık 70 bini (yüzde 15’i) göçmen ailelerden geldiği göz önünde bulundurulduğunda çok sayıdaki işletmeler için bu gençleri de eğitmek sıradan bir şey gibi görülebiliyor. Ancak işletmelerin yüzde 60’ı şimdiye kadar kökeni ‘göçmen’ olan hiçbir genci eğitmemiş.

Bu işletmelerin üçte ikisi şimdiye kadar göçmen ailelerden gelen gençlerden başvuru almadıklarını ileri sürüyor. Araştırmayı yapan Prof. Ruth Enggruber ve Prof. Josef Rützel’e göre bu savunma çok da inandırıcı değil, zira diğer araştırmalara göre göçmen ailelerden gelen gençler bir meslek eğitimi yeri bulmak için Alman akranlarına kıyasla daha çok başvuru göndermek zorunda kalıyorlar. Bu bakımdan işletmelerin büyük çoğunluğunun göçmen ailelerden gelen gençleri eğitmekten çekinmelerinin altında başka sebep olmalı diye düşünülüyor.

Araştırmaya göre şirketlerin yüzde 38’i dil sorunu, yüzde 14,1’i ise kültürel farklılıklardan dolayı göçmen ailelerden gelen gençleri almaktan kaçındıklarını dile getirdi. Yüzde 9,1’lik kısım ise bu gençlerin okul notlarının zayıf olacağı yönündeki çekincelerden bahsetti. Göçmen ailelerden gelen gençleri eğiten işletmelerin yüzde 75,3’ü ise bunun tabii olduğunu ve başarılı şekilde eğittiklerini aktardı. Bu işletmeler için çırak seçiminde köken bir faktör teşkil etmiyor, önem verdikleri faktörlerin başında gençlerin güvenilirliği ve yüksek performans sergilemeye hazır olmaları geliyor.

Bertelsmann Vakfı’nın eğitim uzmanı Frank Frick ise Almanya’daki gençlerin üçte birinden fazlasının göçmen ailelerden geldiğine dikkat çekti. Frick, bu gençlere meslek eğitimi imkanı sağlanmasının başarılı uyum ve kalifiye iş gücü açığının büyümemesi açısından önemli olduğunun altını çizdi.