Almanya’da 1 Nisan 2012 yılında yürürlüğe giren Diploma Denklik Yasası’nın eyaletlere uyarlanması süreci devam ederken bazı eyaletlerde konunun daha iyi anlaşılması için önemli çalışmalar yapılıyor.

Baden Württemberg (BW) Eyaleti’nde de göçmen kökenlilerin kendi ülkelerinden almış oldukları mesleki diplomaların tanınması ile ilgili bir broşür hazırlandı. BW Uyum Bakanlığı tarafından hazırlanan ve tanıtılan broşürde diplomaların ve meslek eğitim belgelerinin tanınması ile ilgili prosedürlerin tüm detayları yer alıyor.

Broşürde diplomanın tanınması konusu dört temel başlık altında ele alınmış. Buna göre tanıtılmak istenen mesleğin Almanya’daki tam karşılığı ve yetkili birimin tespit edilmesi, bu konuda danışmanlık hizmeti alınması, başvurunun yapılması ve kabulün alınması ana başlıkları altında gerekli tüm işlemler broşürde yer alıyor. İnsanların kendi geçimlerini sağlayabilmeleri için verilecek desteğin önemli olduğunu ifade eden BW Uyum Bakanı Bilkay Öney broşürde diplomaların tanınması ile ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığına işaret etti. Almanya’nın kalifiye eleman sorununu çözmede önemli bir alternatif olarak değerlendirilen yabancı diplomaların tanınması konusunda en karmaşık noktanın mesleklerin Almanya’daki karşılığının net olarak tespiti olarak dikkat çekiyor.