Mors alfabesinde sadece tek bir nokta ile gösterilen harf hangisidir?

Cevap: E

Mors Alfabesi nedir? Mors alfabesi neden kullanılmıştır, nasıl yazılır, hakkında bilgi.

Mors alfabesi; telgrafla mesaj alıp vermek için harflerin, rakamların ve noktalama işaretlerinin yerine geçen, nokta ile kısa çizgilerden oluşan haberleşme sistemidir. Morse (mors) Alfabesi noktalarla çizgilerden ibarettir. Bu noktaların, çizgilerin yan yana dizilmesiyle alfabenin bütün harfleri elde edilir. Örneğin, bir nokta bir çizgi (.—) A demektir. Şöylece, bütün harfler, bütün noktalamalar için noktalardan, çizgilerden meydana gelen işaretler vardır.

Telgrafı çekecek olan memur, «maniple» adı verilen bir anahtara ya uzun, ya da kısa olarak basar. Telgrafın alındığı yerde kâğıt bir şerit dönmekte, karşısında da bir kalem bulunmaktadır. Telgrafı çeken uzun basınca, kalem bu kâğıt üzerine çizgi, kısa basınca da nokta çizer. Böylece haber bir yerden başka bir yere iletilmiş olur.

Alfabeyi 1840’ta telgrafı icat eden ABD’li bilim adamı Samuel F. B. Morse ile asistanı Alfred Vail düzenlediler. Amerikan Mors kodu olarak bilinen bu alfabe, kullanışsız olduğundan Murray tarafından uluslararası bir Mors alfabesi geliştirildi. Sonunda 1851’de düzenlenen uluslararası bir toplantıda Mors alfabesi basitleştirildi ve C, O, R gibi yalnızca noktalardan oluşan harflerin arasına çizgiler konularak değiştirildi. Gelişen teknoloji karşısında haberleşmede giderek önemini yitiren telgrafın okunma anahtarı olan Mors alfabesi günümüzde daha çok gemilerin haberleşmesinde kullanılır.