Aktif Eğitimciler Sendikası Eskişehir İl Temsilcisi Murat Gürcan, okullarda öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğunu söyledi.

Gürcan, sendika üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda hem maddi hem de manevi açıdan ciddi bir itibar kaybına uğrarken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığı, hatta arttırdığını kaydetti. Bu uygulamalardan birisinin de öğretmene okullarda nöbet tutturulması olduğunu vurgulayan Gürcan, okullarda öğretmene nöbet tutturmanın hukuksuz, mesleğe aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğunu belirtti. Öğretmene tutturulan nöbetin ne hukuk ilkelerine, ne de öğretmenlik mesleğinin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında öğretmene bir ödeme de yapılmadığının altını çizen Gürcan, şöyle dedi: “Öğretmene nöbet tutturmak hukuksuzdur. Hukuk sistemimizde öğretmenlerin nöbet görevlerini düzenleyen ortak yasal bir düzenleme mevcut değildir. Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Öğretmen bir güvenlik görevlisi değildir. Hiçbir öğretmen, öğretmenlik mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda, nöbet görevi ile ilgili hiçbir eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen, nöbeti süresince mesleğiyle değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta, hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Öğretmenin nöbet görevi karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsüdür. Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması, mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde, nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir.”

Gürcan, nöbet hizmetinin, öğretmenlik mesleğinin doğasına uygun şekilde, hukuk ve mesleki gereklilikler temelinde, ücreti belirlenerek düzenlenmesi halinde okuldaki eğitim-öğretimin bir parçası olarak kabul edilebileceğini ifade etti. Sayılan bütün bu olumsuzluklara rağmen bu uygulama devam edecek ise öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulması, öğretmenin güvenlik görevlisi gibi kullanılmaması, nöbet görevi, mesleğin gerekleriyle sınırlı olması, tutacağı nöbetin mutlaka ücretlendirilmesi gerektiğini belirtti. Aktif Eğitim-Sen olarak hukuki temelden yoksun, öğretmenlik mesleğinin esaslarına aykırı, keyfi uygulanan ve karşılıksız emek sömürüsü anlamına gelen nöbet uygulamasına karşı çıktıklarını kaydeden Gürcan, “Bu uygulamayı bütün okullarımızda protesto ediyor, hükümeti ve MEB’i biran evvel bu konuda hukuki, hakkaniyetli, öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırıyoruz.” dedi.