Hayallerindeki üniversiteye ulaşmak adına LYS’yi atlatan öğrenciler 18 Temmuzda puanlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite tercihlerini yapacak. Sınav stresini daha atlatamadan şimdiden yapacak oldukları tercihleri düşünen öğrenciler için İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Tercih Danışmanı Abdullah Güneş önemli noktalara değindi.
“Veliler ısrarcı olmadan öğrencilerimizin tercihlerine saygı duymalılar"
Abdullah Güneş, sadece öğrencileri değil velilerinde stres altında olduğu tercih dönemi için, “Değişmez tavsiyelerimizden biri, öğrencilerimiz tercihlerini yaparken kesinlikle ilgi ve yeteneklerine uygun hareket etmeliler ve bu süreçte de veliler kendi düşüncelerini aktarmalı fakat ısrarcı olmadan öğrencilerimizin tercihlerine saygı duymalılar. Bunun yanında tercih teknikleri açısından da değerlendirirsek her sene olduğu gibi bu sene de başarı sıralamalarına göre tercihlerimizi yapacağız. Öğrenciler kendi başarı sıralamalarını dikkate alarak üst ve alt sınırları baz alarak yelpaze oluşturabilecek şekilde belli tercihlerde bulunmaları gerekiyor” dedi.
“Bazı bölümlerdeki puan değişikliklerine dikkat etmeliler”
Güneş aynı zamanda bu seneki sınavda yapılan değişikliklere de dikkat çekerek, “Bunların yanı sıra bu sene biraz fazla bölüm değişikliği var ona da değinmek gerekiyor. Puan türlerimiz değişti. Özellikle siyaset biliminin içinde barındırdığı puan türleri TM-2 puan türünden TM-3 puan türüne geçti. Aynı zamanda medya ile ilgili bölümlerimizde ise TS-1 puan türünden TS-2 puan türüne geçti. Dolayısıyla adaylarımız bu bölümleri tercih ederken ayrıca danışmanlık hizmeti almaları çok yerinde olur” diye konuştu.
“Kesinlikle daha önceden üniversiteleri ve bölümleri araştırsınlar"
Öğrencilerin düşündükleri meslekler ve bölümler ile ilgili olarak önceden üniversiteleri de araştırmaları gerektiğini vurgulayan Güneş, “Öğrencilerimizin düşündükleri bölümlerle ilgili karar verirken kesinlikle daha önceden üniversiteleri ve bölümleri araştırsınlar. Hatta bunun yanısıra yine tercih edecekleri üniversiteleri gidip yakından görmeleri ve araştırmaları gerekiyor. Çünkü üniversitelerin beyan ettikleri şeyleri yerinde olup olmadığını takip etmeleri gerekiyor. Devlet veya vakıf olmaksızın birçok üniversitemiz çift anadal ve yandal gibi bazı alanları öğrencilere sunuyorlar. Fakat bunların hangi bölümlerde olduğu kritik öneme sahip. Yine genel anlamda üniversitelerin yurt dışı ile bağlantılarının takip edilmesi, iş garantilerinin olup olmadığı, farklı sektörlerle iletişim içinde çalışmalar içinde olup olmadıkları da incelenmelidir” ifadelerinde bulundu.
“Yenilenebilir enerji, mekatronik mühendisliği ve sağlığın önü açık"
Bunların yanısıra hala daha meslekleri konusunda kararsız olan öğrenciler için bölüm tavsiyelerinde bulunan Güneş, “Geleceğin meslekleri için değil de disiplinler olarak bakarsak yenilenebilir enerjiler konusunda yoğunlaşma var. Mühendislikler etkilerini korumaya devam ediyor. Ayrıca bu senelerde fazlaca üzerinde durulan bir alan da mekatronik mühendisliği. Son olarak da sağlık ve sağlık teknolojilerinin gücünü koruyup ileriki dönemlerde de son derece iyi yerlere sahip olacağını görüyoruz” diye tavsiyelerde bulundu.
Son olarak tercih yapacak olan öğrencilere her zaman yardımcı olabileceklerini söyleyen Güneş, “Bizler de üniversite olarak 11 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde tercih danışmanlığı hizmeti yapacağız. Adaylarımız geldiklerinde kendilerinin başarı sıralarını dikkate alarak girebilecekleri üniversiteler ve yapabilecekleri tercihler üzerine yoğunlaşarak hem bölümün hocalarıyla karşılaştırıp hem de elimizden gelen yardımları ve tercih tecrübelerimizi kendilerine aktaracağız. Bu tarihler arasında tercih yapacak olan öğrencilerimize yardımcı olabilmek için onları üniversitemize bekliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
“Kızımın iyi bir kampüs ortamında yetişmesini istiyorum"
Kırklareli’nden kızının üniversite tercihlerinde araştırma yapmak için ailece İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ne gelen Aydın Dereli de üniversiteye gidecek olan kızları için bir üniversitede nelere dikkat ettiğine değindi. Dereli, “Kızımın her şeyden önce iyi bir kampüs ortamında yetişmesini istiyorum. Bunun yanı sıra üniversitelerin konuk evlerini tercih edeceğiz o yüzden bu konuda bizim için çok önemli. Aynı zamanda ben yurt dışında yaşadım yurt dışından dönmemin sebebi çocuklarımın düzgün ve ahlaklı yetişmesini istedim. O açıdan da kızımın tercih edeceği üniversitenin de bu konulara ehemmiyet vermesine özen gösteriyoruz” ifadelerinde bulundu.