En yakın kara parçasına yaklaşık 2700 km uzaklıkta olan ve NASA tarafından uzay aracı mezarlığı olarak adlandırılan noktanın adı nedir

NASA “Uzay Aracı Mezarlığı” nerede bulunuyor?

İnsanlar öldüğünde bedenleri yeryüzüne gömülür, peki ölü uzay araçları ne olacak?
NASA’nın ölü uzay araçları için kullandığı bir mezarlık var ve uyduları atmak için kullanıyor. Bölünmüş parçaları Pasifik Okyanusu’ndan uzak bir yerde topluyor.

NASA, ölü uzay araçlarını, Latince’de ‘hiç kimse’ anlamına gelen, en yakın zemin noktasından 1600 mil kadar uzaklıkta bulunan Nemo noktasına atıyor.

Nemo noktasında çoğunluğu Rus olmak üzere, 1971’den bu yana 260 uzay aracı atıldı.

Mezarlık, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Amerika arasındaki Pasifik Okyanusu’nun güneyinde bulunuyor.
Nemo noktası kendisine yakın olan 3 adanın ortasında bulunmakta. Kuzeyinde Ducie adası, kuzeydoğusunda Easter Adalarından Motu Nui ve güneyinde ise Antartika kıtasına yakın Maher adası var. BBC’ye göre Nemo noktası, çok az insan tarafından ziyaret edilen bir yer.
Gökbilimci David Witthaus, bu noktanın uzay ajanslarının ciddi kazalardan kaçınmasına yardımcı olduğunu aktardı. Witthaus bazı küçük parçaların yakıldığını, büyük parçaların ise Nemo noktasında yeryüzünde kaldığını söyledi.

Ulaşılması zor olan Nemo

Nüfusun yoğun olduğu yerlerde uzay gemilerinden kurtulmak yerine ulaşılması zor olan Nemo bölgesine atılması tercih ediliyor.
Okyanus akıntılarının hareketi orada hiçbir yiyecek bulundurmaz ve bu o bölgenin nadir bir deniz yaşamı olmasını sağlar.
Bu alan, uzay aracının dünyaya dönüşü sırasında uzak bölgelere inişini sağlamak için uzay ajanslarına ayrılmış.

Nemo bölgesini sadece Uluslararası Uzay İstasyonunun ziyaret etmesi bekleniyor. Bilim adamları, uzay hurdalarının gelecekte roket yolunu kesme ihtimali konusunda uyardılar.

Araştırmacılardan felaket uyarısı

Araştırmacılar, Avustralya’da yapılacak olan Canberra Zirvesi’nden önce, Nemo noktasındaki uzay kalıntılarının birikmesi ve gelecekte felakete yol açabilecek olan sıvılarla çarpışması ve ekonomiye zarar vermesi konusunda uyarıda bulundu.

Avustralya Uzay Araştırma Enstitüsü başkanı, Fransız Haber Ajansı (AFP)’na verdiği röportajda, “Biz çok yakınız, NASA’nın tahminlerine göre, 5 ila 10 yıl içinde enkazla beraber her şey kaybolacak” dedi.