Erzurum İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, kendisini ziyarete gelen Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerine 'Değerler eğitimi' kapsamında başta sigara olmak üzere bağımlılık yapan maddelerin zararlarını anlattı.

Atatürk Anadolu Lisesi’nde okuyan öğrenciler, İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik’i makamında ziyaret ederek, sigara ile diğer bağımlılık veren maddelerin zararları hakkında bilgi aldı. Okul idarecileri ve öğretmenleri eşliğinde Vançelik’e, zararlı alışkanlıklar hakkında sorular yönelten liseli gençler, okul çevresi ile kapalı mekanlara yönelik sigara denetimlerinin artırılması hususunda da gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Öğrencilere, bağımlılık yapan maddeler ile özellikle sigaranın yol açtığı zararları sunum eşliğinde anlatan Vançelik, insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden sigaraya karşı gençlerin bilinçli olmaları gerektiğini kaydetti. Kanser vakalarından ölenlerin yüzde 30’unun, KOAH vakalarının yüzde 75’inin ve kalp hastalıklarının ise yüzde 25’inin sigaraya bağlı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Vançelik, ülkede 18 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 40’ının, bayanların ise yüzde 12’sinin sigara bağımlısı olduğuna dikkat çekti. Öğrencilere, sinsi bir düşman olan sigaranın insanları nasıl zehirlediğini, hatta sigara içmese bile kişinin içilen ortamlarda bulunmasının bile çok ciddi tehlikeler doğurduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü, "Sigara tüm hastalıkların baş aktörü. Sigaraya bağlı ölümler ve kanser çeşitleri sayılamayacak kadar fazla." dedi. Vançelik, sigaranın bir erkeklik göstergesi olarak sembolize edilmesinin olumsuz sonuçlarını slaytlar işliğinde anlattı.