Yasa tasarısı, göktaşlarında maden arayacak şirketlere hukuki iznin verilmesini ve korunmasını sağlayacak. Uzay madenciliği ile ilgili yasa, ABD vatandaşlarının ve şirketlerinin göktaşlarında maden arayabileceğini ve çıkartılan madenin dünyaya getirilebileceğini öngörüyor.

Beyaz Saray, ABD kongresince onaylanan metnin uluslararası anlaşmalara aykırı olabileceğini belirtirken, başkan Barack Obama’nın söz konusu uzay madenciliği yasa tasarısını henüz onaylayıp onaylamayacağı bilinmiyor. Uzay madenciliği yasa tasarısında çok belirsiz ifadeler kullanıldığını öne süren muhalifler ise, ABD’nin uzayda mülkiyet iddiasında bulunduğunu bu durumda başta Çin olmak üzere diğer ülkelerin tepkisine ve egemenlik iddialarına neden olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

ABD’deki uzay madenciliği yasa tasarısının destekçileri ise, 1960 yıllarında ABD kongresinden geçirilen bir yasa ile altın madenine hücum dönemi başlattığını ve Kaliforniya’nın altın madenleriyle canlandığını hatırlatıyor. Henüz bir göktaşından maden çıkarabilecek teknolojilerin yaygın olmamasına rağmen uzay madenciliği yarışının başta ABD olmak üzere dünya genelinde milletlerarası rekabete dönüşeceği öngörülüyor. Ancak aynı göktaşı üzerinde hem ABD hem de Çin maden aramaya kalkarsa ne olacağı gibi örnekler uzay madenciliği alanında tartışılması gereken konulardan.

Öte yandan farklı hukuki boşluklarında olduğu uzay madenciliğiyle ilgili, yeryüzündeki madenlerin belirli sürelerle işletildiği ve işletilmeyen madenin el değiştirdiği biliniyor. Ancak uzayda ise bu kurallar henüz milletlerarası tartışılmadığı gibi uzay madenciliği konusunda teknolojiye sahip olan ve olmayan ülkelerarasında bir denge kurulmadı. Uzay madenciliği hakkında yapılan iktisadi analizler 1997 yilinda, çapı 1.6 km olan küçük metalik bir asteroitte 20 trilyon dolardan fazla değerde endüstriyel metal olduğu söylentileri çıktı. Daha küçük bir M-tipi asteroit iki milyar ton demir-nikel madeni içerebilir.

16 Psyche isimli asteroitin 1.7×1019 kg nikel-demir içerdiğine inanılıyor ve bu miktar dünyanın üretim ihtiyacını birkaç milyon yıl giderebilir. Planetary Resources firması 30 metre uzunluğundaki bir asteroitten elde edilecek platinin 25-50 milyar dolar değerinde olduğunu iddia etse de, ekonomistler dünya dışından getirilecek değerli metallerin fiyatları çok düşürebileceğini söylüyorlar.

Uzmanlar ayrıca maden araştırması yapılacak asteroit seçiminin de göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biri yörüngesel hızdaki değişim ve hedefe gidiş-geliş süreleri olduğuna dikkat çekerek, bu durumda çıkarılan materyallerin çoğu yüksek hızlı yörüngelerde itiş gücü olarak ve az bir kısmı da yük olarak kullanılacaktır diyor. ABD ve diğer ülkelerde yakın bir gelecekte Uzay Madenciliği konularında üretilen projeler spesifik olarak henüz netleşmiş değil.