Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bosna-Hersek'te düzenlenen 6. Saraybosna İş Forumu'na katıldı.

Forumun, Güney Avrupa'da fikir alışverişi için ana platform haline geldiğini kaydeden Babacan, "Bu yıl konu başlığı olarak seçilen 'tek bölge - tek ekonomi', bölgesel iktisadi gelişim için çok önemlidir. İnsanların ve malların bir devletten başka bir devlete geçişinin serbest olması çok önemlidir. Güney Avrupa bölgesine baktığımız zaman birçok bölünmenin meydana geldiğini görebiliriz. İktisadı bu kadar böldüğünüz ve malların ve yatırımların geçişini sınırlandırdığınız zaman ekonomik kalkınma ve refahın gerçekleşmesi mümkün olmuyor. Sınırları aşmaya çalışan bir bölgenin olması çok büyük bir önem taşıyor. İktisadi gelişimin temelinde siyasi istikrar bulunuyor." dedi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise konuşmasında bölgenin geleceğine ve Sırbistan ve Bosna-Hersek ilişkilerine değindi. "Beni Saraybosna'ya davet ettiğiniz için sizlere çok minnettarım." diyen Vuçiç, "Sınırlarımızı ortadan kaldıramayacak olsak da en azından sınır kapılarının çalışması önündeki engelleri kaldıralım. Ortak bir pazar ve ekonomi olarak hem Müslüman hem de Batılı devletlerin yatırımcılarını davet edebiliriz." şeklinde konuştu.

Eski Yugoslavya'nın son Cumhurbaşkanı ve Hırvatistan'ın eski Cumhurbaşkanı Stipe Mesiç de küçük Balkan devletlerinin ekonomik entegrasyon yoluyla büyük çıkarlar elde edebileceğini vurguladı. Mesiç, "Eski Yugoslavya halkları olarak hepimiz bir bölgede yaşıyoruz. Hem aramızda hem de üçüncü ülke piyasaları ile uyum içinde çalışmalıyız. İşbirliğini sağlayabilirsek dünyanın ilgisini çekebiliriz." dedi.

Forumu düzenleyen Bosna Bank International (BBI) ve Müdürü Amer Bukviç, gelen uluslararası ziyaretçilerden yeni ortaklık ve dostluklar kurmadan Saraybosna'yı terk etmemelerini istedi.