Aliağa Ticaret Odası (ALTO), eğitim faaliyetleri kapsamında kamyon ve servis şoförlüğü alanıyla lojistik sektöründe faaliyet gösteren firma ve kooperatiflerin yöneticilerine yönelik, “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma” eğitimi düzenledi. Odanın seminer salonundaki eğitimde ABİGEM eğitmenlerinden, Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, aile şirketlerinde kurumsal yönetim organizasyonunun sağlanması noktasında izlenmesi gereken adımları anlattı. Aile fertlerinden oluşan küçük ve orta ölçekli işletmelerle kooperatiflerin kurumsallaşması noktasında, hangi süreçlerden geçmeleri gerektiğiyle ilgili bilgi verdi.

Açış konuşmasını yapan ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, hassas dengelerde yürüyen günümüz ekonomik dünyasının, kurumsallaşmayı ve profesyonelleşmeyi gerekli kıldığını söyledi. Özellikle taşımacılık ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren şahıs, firma ve kooperatiflerin, değişim gösteren piyasa şartlarına kendilerini hazırlaması gerektiğini belirten Saka, şunları söyledi: “Artık günümüzde işletmeler, yolcu ve yük nakliyeleri için çalışacakları firma ve kooperatiflerden taahhüt ve teminat istiyorlar. İlçemizde bu konularda faaliyet gösteren şahıs, firma ve kooperatiflerin hepsinin bu şartları sağlaması gerekiyor. Başarıda devamlılık, kendimizi günün şartlarına uyumlu hale getirdiğimizde geliyor. Ben buradan bu sektörlerde faaliyet gösteren herkesi, kendilerini geleceğe hazırlamaya ve kurumsallaşmaya davet ediyorum.”

Doç. Dr. Tutan ise küçük ölçekli işletmelerin daha az çalışanı olduğu için şirket sahip veya sahiplerinin, personelle daha kolay iletişim kurulabileceğinin altını çizdi. Yatırımların, küçük ölçekli işletmelerde daha ekonomik olduğunu kaydetti. Ayrıca bu işletmelerin, personel azlığının avantajıyla daha hızlı karar alabildiğini söyledi. Küçük ölçekli işletmelerin kurumsallaşma sürecinin vizyonla başladığına dikkat çeken Mehmet Ufuk Tutan, amaç ve hedeflerin yazılı olarak belirtilmesinin önemli olduğunu, bu hedefler doğrultusunda beş yıllık strateji planı hazırlandığı takdirde amaca yönelik çalışmaların faydalı olacağını ifade etti. İşe alınacak personelin doğru pozisyonlara yerleştirilmesinin ve verilecek yetkilerin sınırlarının belirlenmesinin, şirketin uzun soluklu olması dahilinde önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Tutan, "Aile şirketlerinde çalışan aile bireylerinin teknik kapasitelerinin yeterli olması, şirketin teknolojik anlamda diğer şirketlerden geri kalmaması noktasında önemlidir. Bu yüzden çalışanlar, eksik kaldıkları konularla ilgili eğitimlere mutlaka katılmalıdır. Ayrıca şirketin mutlaka kültür ve değerlerini anlatabileceği bir web sitesi kurulması gerekmektedir. Bu sayede tüm dünyaya, hem vizyonunuzu hem de ürünlerinizi gösterme şansına sahip olabilirsiniz." dedi. Kamyon sahibi kooperatiflerin, ortak hareket ederek akaryakıt firmaları ile anlaşmaları durumunda sahada olan rekabetlerini sürdürebileceklerini dile getiren Doç. Dr. Tutan, aynı zamanda bu işbirliği sayesinde firmaların uzun vadeli kâra geçebileceğini ifade etti. Küçük ölçekli işletmeler ve kooperatiflerin, ekonomik olarak daha iyi olacağı düşüncesiyle gereksiz yatırımlar yapabildiğini, bunun sonucunda zor duruma girdiklerini sözlerine ekledi.