Almanya’nın en büyük işadamları platformlarından biri olan Ekonomi Konseyi (Wirtschaftsrat) Türk kökenli işadamlarını üyeliğe bekliyor.

Wirtschaftsrat bünyesinde kurulan Alman- Türk Ekonomi ve Çalışma Komisyonu Başkanı Aygül Özkan, Türk kökenli işadamlarının üye olmalarının kendilerine yeni piyasalar ve iş görüşmeleri imkânı sunacağını söyledi. Almanya’nın önde gelen şirketleri başta olmak üzere küçük ve orta ölçekli 11 bin şirketin Wirtschaftsrat’a üye olduğunu belirten Özkan, "Türk şirketlerine de üye olmalarını tavsiye ediyorum." dedi.

Son yıllarda Türkiye’den de Almanya’ya yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerinin ilgisinin arttığını dile getiren Aygül Özkan, "Almanya, Türkiye için önemli bir piyasa. Almanya’da Avrupa’ya açılma imkânı var. İki ülkenin tarihi yakınlığı ekonomi işbirliğini de güçlendiriyor. 6 bin Alman şirketi Türkiye’de yatırım yapmış bulunuyor. Siyasi ilişkilerde gerilimler, çalkantılar veya fikir ayrılıkları olsa da ekonomik işbirliği her zaman önemlidir. Wirtschaftsrat olarak TürkAlman ekonomi ilişkilerini geliştirmek için kendi bünyemizde Türk- Alman Çalışma ve Ekonomi Komisyonu kurduk." dedi.

VİZE ÖNEMLİ BİR ENGEL

Almanya’ya yatırım yapmak için gelmek isteyen işadamlarının vize kuyruğunda beklememesi gerektiğini söyleyen Özkan, "Komisyon olarak strateji belgesi hazırladık. İşadamlarına yönelik vizenin kaldırılması teklifini siyasete sunduk. Vize konusu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında çözülmesi gerekiyor fakat burada Almanya’nın tutumu çok önemli. Almanya’da yatırım yapmak isteyen işadamları vize kuyruğunda beklememeli. Başka ülkelerde bu yaşanmıyor. Almanya’nın da bunu anlayacağını umuyorum." ifadelerini kullandı.

PİYASA İÇİN GÜVEN VE HUKUK ÇOK ÖNEMLİ

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’ne (CDU) yakın 11 bin üyesi bulunan Ekonomi Konseyi’ne (Wirtschaftsrat) Türk şirketlerinin konseye üyeliğinin yeni iş alanları ve birçok şirketle iletişim imkânı sunacağını söyleyen Wirtschaftsrat’tan Aygül Özkan, Türkiye’deki seçim sonuçlarını ve koalisyon hükümeti tartışmalarını da değerlendirdi.

Aygül Özkan, "Ekonomi piyasası için önemli olan hükümetin hızlı şekilde kurulacağına dair sinyal. Ekonomi güvenli yerleri tercih eder ve erken seçim senaryoları ekonomiyi ve döviz piyasalarını tedirgin eder. Türkiye’de reformlar devam etmeli ve hukuk ile birlikte istikrar ortamı sağlanmalı." dedi.