Almanya'nın başkenti Berlin’de her 8 kişiden biri aşırı borç içinde. Creditreform adlı kuruluşun araştırmasına göre 200 bin hanede yaşayan 372 bin Berlinli kazandığından daha fazla harcıyor. Bu da toplumun yüzde 13,1’ine tekabül ediyor. Aşırı borçlanma en çok yalnız yaşayanları mağdur ediyor. Araştırma, aşırı borçlanmadan mustarip her iki kişiden birinin yalnız başına yaşadığını gösteriyor. Araştırmanın sonucu, Yeşiller’in soru önergesi üzerine açıklandı.

Borçlanmaya sevk eden en önemli sebep ise işsizlik. İş hayatındaki problemlerin artması da borçlanma riskini arttırıyor. Aynı şekilde kazandığı para ile geçinemeyen ve ancak sosyal yardım sayesinde ayakta kalabilenler de bu riske en çok girenler arasında yer alıyor. Boşanma, kendine daha üst bir yaşam tarzını seçme aşırı borçlanmada önemli rol oynuyor. Mağdurlar en çok 30-39 yaş grubundaki insanlar arasından çıkıyor. Artan yaş ile birlikte aşırı borçlananların sayısı da azalıyor.

Berlin Eyalet Yönetimi, geçtiğimiz yıl aşırı borçlananlara danışmanlık hizmeti veren kuruluşlara 6,7 milyon Euro maddi destekte bulunmuş. Başvuranların ilk randevuyu alması için ortalama 3,2 ay beklemesi gerekiyor.