Almanya’da istihdam piyasasındaki olumlu gelişme ve ekonomik büyümedeki istikrar gelir düzeyinin artışına sebep oldu. Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına göre maaşların artmasıyla birlikte gelir eşitsizliği de yükseldi. Vakıf, gelir eşitsizliğinin sosyal eşitsizliğe de yol açtığına dikkat çekti.

Araştırmada 2020 yılına kadar gelirlerin artacağı, ancak az gelirliler, sosyal meslek sahipleri, çocuklu aileler ve hizmet sektöründekiler bu artıştan yeterince yararlanamayacakları ifade edildi.

Almanya'da gelirleri en yüksek olan yüzde 20’lık kısmın yıllık reel maaşları 2012 yılına kıyasla 5 bin 300 Euro artacak. En düşük gelirli yüzde 20’lik kısımda ise bu miktar sadece 750 Euro. Diğer dikkat çekici konu ise çocuksuz ailelerin gelirlerindeki artışın çocuklu olanlara kıyasla daha yüksek olması. Çocuksuz ailede artış rakamı 2 bin 100 Euro iken, çocuklu ailelerde ise bin 650 Euro. Tek başına çocuk yetiştirenlerde ise sadece bin 300 Euro.

Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aart De Geus, bu gelişmenin endişe verici olduğunu vurgulayarak, müzdeki yıllarda siyasetçilerin toplumda gelir eşitsizliğinin büyümesini durdurmaya ve hatta azaltmaya yönelik çözüm bulması gerektiğini belirtti.