Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, tüketici ve reel kesim güven endeksinde gerileme ve işsizlikteki artışın devam ettiğini belirterek, doların yükselişi yavaşlamış görünse de eski seviyelerine dönmesinin imkansız olduğunu söyledi.

ASO Başkanı Özdebir, Ankara Sanayi Odası Mart Ayı Meclis toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Özdebir, yükselen döviz kurunun eski seviyelere gelmesinin imkansız olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Birkaç gün sonra 2014 yılı büyümesi belli olacak. Büyük bir olasılıkla yüzde 3’ün altında bir büyüme göreceğiz. Ancak, yılın ilk çeyreğindeki görünüm de parlak değildir. Merkez Bankası, öncü göstergelerin ilk çeyrekte ekonomik toparlanma göstermediğini söylemektedir. Yıla, sanayi üretiminde düşüşle başladık. Ocak ayında sanayide üretim ve toplam ciro azaldı. Rus ekonomisindeki sıkıntılar, Irak’taki savaş gibi nedenlerle daha da zayıflayan dış talep nedeniyle Ocak ayında ihracatta da gerileme var. Tüketici ve reel kesim güven endeksinde gerileme ve işsizlikteki artış da devam ediyor. Yükselişi yavaşlamış görünse de doların eski seviyelerine gelmesi imkansızdır. Bu yükseliş, dolar borcu olan şirketleri çok olumsuz etkilemiştir."

"TÜRKİYE’NİN 2015 YILI BÜYÜME ORANINDA YÜZDE 2’Yİ GÖRMESİ ZOR"

Türkiye’nin bu şartlarda, bu yılı yüzde 2 gibi bir büyümeyle kapatmasının zor olduğunu belirten Özdebir şöyle devam etti:

"Bu şartlarda, yılın ilk çeyreğinde büyüme sıfıra çok yakın çıkacaktır. Eğer ekonomide güven artırıcı tedbirler bir an önce alınmazsa, ekonomideki gidiş, ilk çeyrekte ekonomik daralmayı da beraberinde getirebilir. Ancak, içinde bulunduğumuz ortamda ekonomik tedbir almanın çok zor, hatta imkansız olduğunu da biliyoruz. Türkiye, seçim ortamına girmiştir. Meclis kısa bir süre sonra tatile girecektir. Seçimden sonra da yeni hükümet kurulması ve hükümet programının hazırlanması zaman alacak, ardından da bütçe çalışmaları başlayacaktır. Bu şartlarda, bu yılı yüzde 2 gibi bir büyümeyle kapatmamız bile zor görünmektedir."