Kazakistan ve Macaristan petrol ve nükleer sektörler başta olmak üzere eğitim ve kültürel alanda işbirliğini artırma kararı aldı.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da resmi temaslarda bulunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından Akorda Sarayı’nda kabul edildi.

Macaristan’ın Avrupa Birliği ülkeleri arasında Kazakistan ile ilk stratejik işbirliği anlaşamasını imzalayan ülke olduğunu hatırlatan Nazarbayev, Orban’ın bu ziyaretinin ikili ilişkilerin her alanda gelişmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Temasları hakkında basın mensuplarına açıklama yapan Macar Başbakan, dünyada hızlı gelişen ekonomiler arasında bulunan Kazakistan ile ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde kararlı olduklarını söyledi. Görüşmelerde Kazakistan-Macaristan ilişkilerinde öncelikle petrol sanayinde işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde duruldu.
Enerji alanındaki işbirliğinden sonra iki ülke arasında eğitim ve kültür sahasında da iyi ilişkilerin olduğunu belirten Orban, görüşmeler sonrasında Macaristan’ın Kazakistan’dan gelecek öğrenci sayısını iki yüze çıkardığını kaydetti.

Kazakistan-Macaristan Stratejik Danışmanlık Komisyonu kurulması anlaşması imzalandı. Son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 63 artarak 200 milyon doları aştı.