TAV Grubu CEO’su Sani Şener, işletmeye başladıklarında Atatürk Havalimanı’nda sadece 10 milyon yolcunun seyahat ettiğini, şuan bu rakamın 57 milyona ulaştığını söyledi.

Umman’ın başkenti Maskat’ta bu yıl ilk kez Havalimanı Devri ve Operasyonel Hazırlık, ORAT Konferansı düzenlendi. Toplantı, Umman Havalimanları Yönetim Şirketi OAMC’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sani Şener, TAV İnşaat olarak Maskat Havalimanı pist ve altyapı işlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Bölgede pek çok projeye imza attıklarını belirten Şener, sektörün büyümeye devam edeceğini dile getirdi. Dünya ekonomi ekseninin Doğu’ya kaydığını anlatan Şener, “Bu yadsınamaz bir gerçek. Bu çerçevede diyebiliriz ki bu bölgedeki büyüme devam edecek. Atatürk Havalimanı’ndan örnek vermem gerekirse işletmeye 2000 yılında başladığımızda sadece 10 milyon yolcumuz vardı. Şu an 57 milyon yolcuya ulaştık. Biz çok büyük bir ivme yakaladık. Bununla birlikte Atlanta, Heathrow ya da Charles de Gaulle Havalimanı’na bakarsak uzun yıllardır büyüme oranı yüzde 1-2 arasında gerçekleşiyor. Diyebiliriz ki doyum noktasındalar. Ama bu bölgelerde büyümenin devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.” dedi.

‘YOLCU SAYISI 10 MİLYARA ULAŞACAK’

Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin verilerine göre şuan dünyada 5 milyar yolcu olduğunu ifade eden Şener, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 10 milyara ulaşacağını kaydetti. Bu artışın büyük ölçüde dünyanın bu kısmında gerçekleşeceğini söyleyen Şener, “Havayolları büyüyecek, havalimanları büyüyecek. Ama artık havalimanları sadece altyapı yatırımı olmaktan çıkacak ve ticari işletme konumuna gelecekler. Sektörün oyuncularının verilerine göre havacılıkta yeni trendler de ortaya çıkıyor. Görüyoruz ki noktadan noktaya uçuşlar artacak, yeni lokasyonlar ve havalimanlarının ulaşımda rolü genişleyecek.” diye konuştu.