Avustralya Merkez Bankası RBA, kredi faizlerini yüzde 2’ye indirerek, yeni bir düşük faiz rekoru daha kırdı. Federal Hazine Bakanı Joe Hockey, ekonomiyi canlandırmasını umduğu faiz indirimi kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Ekonomistler, yeni faiz indirimiyle, 300 bin dolarlık kredi için, aylık olarak, 47 dolar daha az faiz ödeneceğini belirttiler.

Bu arada ANZ Bankası, Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimini, müşterilerine yansıtan ilk banka oldu. ANZ sabitlenmemiş kredi faizlerini yüzde 5.38 olarak ilan etti.

Kredi faizleri gözlemci kuruluşu RateCity tarafından yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası’nın son indirimlerinden sonra, Avustralya’daki kredi faizlerinin yüzde 4’ün altına inmesi gerekiyor.

Faiz indirimini bir kaç aydan bu yana beklediklerini belirten Avustralyalı ekonomistler, Merkez Bankası'nın bir sonraki adımının ise, faizleri arttırmak şeklinde gerçekleşeceği yorumunda buluyorlar. Faizlerdeki bu artış için verilen tarih ise muhtemelen 2016 yılı başları olarak tanımlanıyor.

Avustralya Merkez Bankası Genel Müdürü Glenn Stevens’in yazılı olarak yaptığı açıklama da, ekonomistlerin, bir sonraki adım faizlerin yükselmesi şeklinde atılabilir tahminlerini yalanlamadı.

Ancak görüşlerin aksine faizlerin yüzde 2’nin de altına düşebileceğini belirten ekonomistler de var. Bunlardan birisi olan Capital Market Kurumu ekonomisti Su-Lin Ong, “Bu indirimden sonra yeni bir faiz indirimi için adım atmak daha zor olacaktır. Ancak yine de böyle bir faiz indirimi olabilir. Söz konusu faiz indiriminin ise 2016 Mart ayına kadar gerçekleşeceğini tahmin etmiyorum.” dedi.

Ekonomi uzmanları faiz indiriminden en fazla faydalanacak olan sektörün emlak olacağını belirtiyorlar. Buna göre faiz indirimini fırsat bulan pek çok yatırımcı, bu durumu değerlendirmek için yeni emlak yatırımı yoluna gidebilirler.

Bu noktada emlak uzmanları, dünyanın en pahalı emlak piyasalarından birisine sahip olan Avustralya’da emlak fiyatlarının daha da yükselmesinin söz konusu olacağı yönünde uyarılar yapıyorlar.