Aydın Ticaret Odası (AYTO), İŞKUR İl Müdürlüğü ve KOSGEB Aydın İl Müdürlüğü’nün ortak projesi olan girişimcilik kursunu bitiren 25 genç, sertifika aldı. Sertifika töreninde konuşan AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Aydın ve ülke ekonomisine katkı sağlamak adına çaba harcadıklarını ve bu anlamda bu tür çalışmalarla girişimcilerin önünü açtıklarını söyledi. Ülken, “Ülke olarak elimizde petrol de, doğalgaz da yok, hammaddelerimiz de yüksek değil. Pekiyi biz nasıl kalkınabiliriz? Sadece bir tarım toplumu olarak kalkınma şansımız var mı? Hayır. Bizim mutlaka girişimcilere, inovasyona, girişimcilik ruhuna ihtiyacımız var. Eğer biz 2023’te ilk 10 ekonomi içerisinde yer alacaksak, bu topraklardan yeşeren tüm evlatlarımızı bu topraklara fayda sağlayabilecek, üreten bir toplum halinde yaşatmayı başarabileceksek mutlaka ve mutlaka girişimcilere ihtiyacımız var. Biz bundan iki ay önce KOSGEB Başkanlığımız ve İŞKUR İl Müdürlüğümüz'le birlikte toprağa tohum atmıştık. Bugün topraktan fidan çıktı. Bugün sertifika alacaklar, yarın işyerlerini açtıklarında asıl o zaman meyveleri almış olacağız. Buradaki girişimciler, yanlarında işçi çalıştırıp evlerine ekmek götürmelerini sağladıkları gün ikinci, üçüncü meyveyi almış olacağız.” dedi.

KOBİ'lerin hamisi olduklarını ve ferdi girişimcileri önemsediklerini belirten KOSGEB Daire Başkanı Recep Biçer ise, “Girişimcilerle istihdama yeni bir boyut kazandırıyoruz. Sizler yeni istihdamın, yeni işyerlerinin, yeni ufukların birer temsilcisisiniz. KOSGEB olarak bizler de size destek vermekten keyif alıyoruz. Girişimcilik, bu eğitimler vasıtasıyla kendi ufuklarını, kendi sınırlarını, kendi kapasitesini değerlendirmiş ve tartmış oluyor. İstatistiklere göre eğitimi tamamlayanların yüzde 10’u civarında girişimcilerimiz bir işyeri açıyor. Bu bir kayıp değil, aksine kazançtır. Yüzde 10 az bir rakam değil. Yüzde 90’lık kısım da kendisine, kafasında ileriye dönük belli planları yapma fırsatı veriyor. Bu eğitimlerin düzenlenmesini, hem bizim için hem de Aydın için bir kazanım olarak düşünüyorum. Girişimciler, işyeri açma konusunda hem kendisine hem de istihdam ve ilave kazanç kapısı oluşturduğu için güzel bir işe imza atmış oluyor. Bir işi başarmanın temeli de o işe başlamakla ve bir bahanenin arkasına saklanmadan oluyor. Bu eğitimi almak, bir bahane üretmeden istihdama katkı sağlamak ve kendi işyerini açarak, Aydın’a ve Türkiye’ye bir katkı olma yolundaki fikirle yola çıktığını gösterir. Girişimcilik eğitimini tamamlayanlara 30 bin TL hibe, 70 bin TL de faizsiz geri ödemeli olmak üzere toplam 100 bin TL katkı yapıyoruz. İnşallah girişimcilerimiz bu desteklerden istifade ederek güzel işyerleri açarak hem Aydın’a hem de Türkiye’ye ciddi katkılar sağlamış olur.” şeklinde konuştu.

AYTO’nun girişimciler için desteğine teşekkür eden KOSGEB İl Müdürü Turgut Gözen de, “Bizim elimizden tuttular, bu çalışmaları yapmak için destek verdiler. Hedefimiz büyük. Bizim Aydın’da hedefimiz bin işletmeciyi, bin girişimciyi eğitime almak.” dedi.