Azerbaycan'da hükümet, ülke ekonominin kalkınmasında petrol dışı sanayi ve tarım sektörünü daha da geliştirerek petrole olan bağımlılığını kırmak istiyor.

Son yıllarda, petrol dışı milli ekonominin gelişmesi için büyük reformlara imza atana Bakü yönetimi, bu yolda büyük mesafe almaya başladı. Azerbaycan, ihracatın çeşitliliği ve geliştirilmesi yönünde büyük yol aldı. Ülkeye yabancı sermaye çekebilmek adına çalışmalarını hızlandıran hükümet, ekonomik kalkınmayı ve geleceğin güvencesini petrol dışı sanayide görüyor. Büyük oranda temel ihraç ürünleri petrol ve doğalgaz olan Azerbaycan, iç piyasa için yerli üretime ağırlık veriyor. Gayrisafi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 70'ni petrol dışı sanayiden temin eden ülke, rekabetçi ürünler üreterek ihracatta gelişmeler sağlamayı hedefliyor.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dün Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmasında, bugüne kadar yabancı yatırımcıların daha büyük kazanç edinebilmek adına ülkesinde petrol sektörüne ilgi gösterdiklerini hatırlattı. Yatırımcıları petrol dışı sanayiye yönlendirmek istediklerini ifade eden Aliyev, "Azerbaycan'da iş ortamı daha da iyileştirilecektir. İş imkanlarının büyümesini desteklemek için ciddi adımlar atılacak. Tekelleşmenin önüne geçilmesi için denetimler artırılacak. Tekelleşme ekonominin kalkınmasını engelliyor. Buna teşebbüs edenler ciddi şekilde cezalandırılacak. Ülkede rekabetçi ortam oluşturularak daha kaliteli ürünlerin üretimi yapılmalı. Rekabet olmazsa gelişme de kaliteli ürünler de olmaz. İhraç edebileceğimiz ürünler üretmeliyiz. Bizim gelecekte ekonomimizin kalkınmasını sağlayan temel alan ihracat olacak." dedi.

Girişimcilerin ürettikleri ürünleri yurtdışı pazarlarına çıkarabilmeleri için bir çok yabancı ülkede lojistik merkezleri de kurmaya başlayan Azerbaycan, yatırımcılara ürünlerini rahat satabilmeleri için bu gibi fırsatlar da sağlıyor. Ekonomiyi çeşitlendirmeyi rehber edinen hükümet, son 9 ayda petrol dışı sanayiden yüzde 6'dan fazla gelişme sağladı. Bu performans ülke ekonomisini 3,7 oranında büyüttü.

Gıda güvenliğinin doğrudan bağımlı olduğu tarım sektörünün gelişmesine yönelik büyük hacimli devlet programları gerçekleştiren Azerbaycan, 2015 yılını "Tarım Yılı" ilan ederek söz konusu alanda da gelişmeye kayd etti. Bu yıl tarım ürünlerinin üretimini 6,7 oranında artıran Azerbaycan'da devlet tarafından çiftçilere verilen destek, teknik teminatın karşılanması büyük çiftlik işletmelerinin kurulmasına neden oldu.