Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20’nin maliye bakanlarının İslami finans metotlarına ilgili olduğunu dile getirdi. Babacan, “Avrupalı bakanlar İslami finans metotlarını daha çok kullanmaları gerektiğini ifade etti, bunların bir bölümü Hıristiyan Demokrat.” dedi.

Ali Babacan, G20 üyelerinin think thank kurumlarını bir araya getiren Think 20’nin (T20) açılış toplantısına konuk oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın da yer aldığı toplantıda Babacan, G20’nin konularına, tartışma alanlarına değindi. G20 toplantılarında KOBİ temasının önemle ele alındığını belirten Babacan, şunları söyledi:

“Maliye bakanları ve merkez bankalarının başkanlarının büyük bölümü ‘KOBİ, KOBİ’ dedi, bildirgemizde de öyle. Yani G20 üyelerinin KOBİ ile ilgili duyarlılığından memnunuz. Bize ‘iyi ki bu konu karşımıza geldi, gerekeni yapalım’ denildi. Toplantıda KOBİ her yönü ile ele alındı. Vergi uygulamalarında KOBİ olarak anılan kurumların gereklerini biliyor muyuz veya büyük şirketlerle görüşüp yola devam mı ediyoruz. Bu önemli. Bir de yeni bir yapıyı devreye alıyoruz, KOBİ’lerin tek sesi olacak bir yapıyı. O kurum; dünya KOBİ’lerinin sesi olacak, dünya KOBİ’lerini hatırlatacak, bizim dönem başkanlığından sonra da devam edecek. Kadınlar önem verdiğimiz bir öğe. Bu anlamda W20’ye odaklanıyoruz. Bu da bizim tartışmaya açtığımız bir konu. Kadın girişimcileri teşvik etmek bizim için mühim. Her ülke kendi içinden yapılanmasını göreceğiz, yine 20 ülkenin kadın örgütlerinin bir araya gelmesine imkân tanıyacağız.”

Babacan, bu sene G20 ülkelerinin reformları uygulayıp uygulamadığının; bu anlamda ilerleyip ilerlemediğinin yakından denetleneceğini de ifade etti. Yatırımların G20 üyeleri için önemli olduğunu anlatan Başbakan Yardımcısı, bu anlamda hem devletin hem şirketlerin rolü bulunduğuna işaret etti. “Yatırım kanalları önemli, bu yönde ülkeler mühim adımlar atabilir.” açıklamasında bulunan Babacan, şöyle devam etti:

“Menkul değerlerde aşama alabiliriz. Dünyada varlık bazlı finansman önemli. Toplantılarda Avrupalı bakanlar ve merkez bankası başkanları varlık bazlı finansmandan söz etti. Avrupalı bakanlar, İslami finans metotlarını daha çok kullanmaları gerektiğini ifade etti, bunların bir bölümü Hıristiyan Demokrat. Güçlü bir model ise varlık bazlı, sermaye bazlı finansman ortaklık kültürüne dayanıyor. Borç alan ve veren bağı soğuktur ama varlık bazlı ortaklık sıcak bir bağdır. Çünkü varlık ve sermaye vardır, parayı para ile döndürme yoktur. Biz, bunları anlattığımızda dün gördüm; şükür pek çok ülke konu ile ilgili. IMF konu ile ilgili 3 seminer yapacak. Yani volatilite döneminde bu modeller iyi netice veriyor, riski dağıtıyor. “

Daha evvel G7’nin önemli olduğuna temas eden Babacan, “2008 bunalımının ardından G7 önemini yitirdi, şu an G20 daha ses getiriyor. Avustralya’ya dahi 3 bin haberci geldi, biz Antalya’ya 4-5 bin habercinin geleceğini tahmin ediyoruz. G7 önemli iken, dışarıda kalan, temsil edilmeyen bölümü biliyoruz. Şu an G20 için de durum öyle dışarıda Birleşmiş Milletler’e üye 180 ülke daha var. Biz dönemimizde geliri çok olmayan ülkelere de eğilelim, onların konularını da G20’ye taşımayı diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Babacan, T20’nin G20 için önemli fikirler ortaya atabileceğini, toplantılara katkı koyabileceğini sözlerine ekledi.