Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2016 yılı birinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerine ilişkin, "2016 yılının ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla, piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşerek yüzde 4,8 oranında artış kaydetmiştir. Bu yüksek büyüme oranı ülkemizin bölgesinde ve dünyada halen güvenli bir liman olma özelliğini sürdürdüğünün bir göstergesidir" dedi.
Kalkınma Bakanı Elvan, Türkiye ekonomisinin küresel kriz sonrasından başlayarak 26 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü ve söz konusu dönemde sürekli büyüme kaydeden ender ülkelerden biri olduğunu söyledi.
"Bu durum ekonomik yapının yurt içi ve yurt dışı kaynaklı sorunlara karşı dayanıklılığının arttığını ve sağlam temeller üzerinde faaliyet gösterdiğini teyit etmektedir." diyen Bakan Elvan, "Türkiye ekonomisi son dönemde; yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya ile yaşanan sorunlara, Suriye’den gelen göçmenlere, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya ve FED’in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen büyümesini sürdürmektedir. Bu büyüme performansı Türkiye’deki siyasi istikrarın önemini de bir kez daha gözler önüne sermektedir" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin birinci çeyrek büyümesinin; Hindistan, Filipinler, Çin ve Endonezya’dan sonra en yüksek büyüme hızı olduğunu bildiren Elvan, şunları kaydetti:
"Euro alanında birçok ülkede büyüme hızları birinci çeyrek için bu seviyenin oldukça altındadır. Yılın ilk çeyreğine ilişkin bu büyüme rakamı, Orta Vadeli Programdaki yıl sonu hedefimiz olan yüzde 4,5’e ulaşacağımızın güçlü bir göstergesidir. Hedefimize ulaşmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz ve yapacağız. Bunun için gerekli her türlü tedbiri alıp yapısal reform sürecini hızlandıracağız. Bu kapsamda özel kesim yatırımlarının ve ihracatın artırılmasına ağırlık vereceğiz. Ülkemizin gelişmesi ve milletimizin refahı için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."