Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu aralar "Türkiye 90'lara mı dönüyor?" sorusunun dillendirildiğinden yakınarak, "Böyle bir soru son olaylarla yaygın bir kanaate bile dönüşebilir. Bence bu soruya, ‘Evet dönüyoruz’ demek için çok erken. Terörün tekrar başını kaldırmış olması o dönemleri andırıyor. Ama şu an terörle mücadele ile, 90’ların terörle mücadelesi çok ayrı." dedi.

İstanbul Finans Zirvesi’ne (İstanbul Finance Summit-IFS) konuk olan Maliye Bakanı Şimşek'in gündeminde terör vardı. Türkiye'nin bu sorunları aşacağına inandığını aktaran Şimşek, terörle mücadeleyi en etkin şekilde yapacaklarını vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

"Daha kapsamlı terörle mücadele olacak. Ama temel hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi anlamında, hukuk devleti içerisinde kalmak anlamında 90’lara geri gitmeyeceğiz. Bu konuda en ufak bir tereddüt olmasın. Tabii dünyanın hiçbir demokrasisinde eli silahlı eşkıyaya tahammül edilemez. Çözüm Süreci’nden eğer o anlaşılıyorsa o ne bizim kastımızdı, ne de bu tolere edilebilir bir durumdur. Dolayısıyla teröristle, terörle o anlamda mücadele en etkili en güçlü bir şekilde devam ettirilmelidir. Bunun siyasi hesaplarla ilgisi yoktur. Maalesef bizim çok iyi niyetle başlattığımız Çözüm Süreci istismar edilmiştir. Ama artık anladıkları dilden konuşmanın zamanıdır."

Bakan Şimşek, bu arada provokasyon uyarısı yaparak, "Bizim işte bu dönemde 78 milyon olarak birliğimizi ve beraberliğimizi güçlü bir şekilde devam ettirmemiz, kenetlenmemiz ve sorunlarımızı daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlük ekseninde çözmemiz ama dağdaki eşkıyaya bütün millet olarak, sıfır tolerans göstererek mücadele etmemiz gerekiyor. Bu konuda açık ve net olarak siyasi bir takım hesaplar üzerinden, terör örgütünü veya onun sempatizanlarını, siyasi uzantılarını güzel çocuklar olarak sunma çabaları hakikaten hepimizi üzüyor." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında 1 Kasım seçimlerine de değinen Şimşek, "Tekrar seçime gidiyoruz. Türkiye’nin tekrara zayıf kısa süreli koalisyonlara dönmesi 90’ların en karakteristik yanı olur. O anlamda da ‘zaten oraya dönüyor muyuz’ sorusuna cevap için erken. Hala şunu ümit ediyoruz; Kasım ayında yapılacak seçimlerde güçlü bir hükümet, siyasi istikrarla, reformlarla yoluna devam etmesi. Çünkü bu güç dönemde Türkiye ikiz açığı tolere edemez. İkiz açık Türkiye için yönetilmesi güç bir resim ortaya çıkartır. Maalesef siyasi istikrarsızlık ikiz açığa bir davettir. Çok açık ve net olarak vurgulamalıyım." şeklinde konuştu.