Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, boğazda 11 milyon liraya aldığı yalıyı Nazım Hikmet’in şiiriyle savundu. İzmir’de Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Genişleme ve Süre Uzatımı ile Aliağa Serbest Bölgesi Protokolü imza töreninde konuşan Zeybekci, Türkiye’de ekonomik kriz olmayacağını söyledi.

Bakan Zeybekci, “Türkiye büyük, güçlü bir ülke. 'Vay şu olmazsa kriz gelir', gelmez arkadaşlar. Allah aşkına, ben söylüyorum.” dedi. Türkiye’nin kamu ve özel sektör borcunun toplam 400 milyar dolar olduğunu kaydederek, “Özel sektörün kısa vadeli borcu 120 milyar dolar. Toplam kısa vadeli borç, kamu özel. Çoğunluğu özel. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranı var. Dış ticaret açığı, tarihi bir zirveye doğru gidiyor iyileşmede. Yıl sonunda 80'ler seviyesine gelecek. İhracattaki gerileme bütün hızıyla devam ederken ilk defa burada söylüyorum, ağustos ayında Türkiye olarak ihracatta o söylediğimiz iyileşme, yani artı değeri bu ay bekliyoruz.” diye konuştu.

Ekonomi yorumcularını spekülatörlere çanak tutmakla suçlayan Zeybekci, şunları söyledi: “Ekonomi yorumcuları diye adı geçen ama finans yorumcuları, borsa ve kur yorumcuları, çıkıp da bu ülkede ne olur o spekülatörlere çanak tutmasınlar. Biz ülkemizi 20 bin dolar seviyesine taşımadığımız sürece milli gelirde, şu andaki bu çakallara, bu vatan hainlerine muhatap olmak zorunda kalırız. Yapmamız gereken şey, bu ülkeyi bir an önce kalkındırmak, koşarak kalkındırmak.”

Bakan Nihat Zeybekci, konuşmasında boğazda ihtiyaç için aldığını açıkladığı yalıyı da savundu. Şu an itibariyle 960-970 çalışanı olan şirketlerin hissedarı ve ortağı olduğunu ifade eden Zeybekci, “Hayatım boyunca hesabını vermeyeceğim tek bir nefesim yoktur. Son 15 yılda, 20 yılda Denizli'de, 10'un üzerinde ilk üçte şirketlerim var. Bir namussuz, ahlâksız çıkacak, 50 yıl önce gurur duyduğum, onur duyduğum, 'Yırtık donlu Nihat'tan yalıya' diye haber yapacak. Benim zerre miktarı ödenmemiş bir borcum varsa, vergisi ödenmemiş bir hesap varsa, zerre miktarı bir yerde haram varsa, hayatım boyunca böyle bir şey varsa bunun hesabını vermek boynumun borcu, hesabını sormak da senin boynunu borcudur. İzmir'e, İzmirlilere siyasete girin diyorum. Oda, birlik başkanlarına söylüyorum, siyasete girin. Nazım Hikmet'in dediği gibi, 'Sen yanmazsan, ben yanmazsam nasıl çıkacak karanlıklar aydınlığa?' Siz de, biz de yanacağız. Hep beraber yanacağız. Kime inat? Bu ahlâksızlıklara inat, çünkü genetikleri öyle. Hayatları hep haram üzerine kurulduğu için zannediyorlar ki herkes öyledir veya birilerinin özel siparişleriyle biz işimize bakacağız.” diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İzmir'in bir serbest bölgeler şehri yapılması gerektiğini de söyledi. İzmir’in 5 bin yıllık tarihinde ticaret kapılarının başladığı ve bittiği nokta olduğunu dile getirerek, “Asya'ya ve Ortadoğu'ya baktığımızda, Çin'e kadar dünyanın en önemli ticaret merkezleri için, o bölge için İpek Yolu'nun bittiği nokta. Bu taraftan baktığımızda da İpek Yolu'nun başladığı nokta. Tarih, coğrafya, her şey bize güzergahı ortaya koyuyor. İzmir de bunun en başında elmas taç gibi duruyor." ifadelerini kullandı.