Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Koza-İpek Holding'e kayyum atanmasıyla ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi. Zeybekci, Denizli'de Cumhuriyet Bayramı törenlerine katıldı. Daha sonra ise gazetecilerin, ekonomi çevrelerinde söz konusu kayyum atamasının kötü bir örnek olacağı şeklinde yorumlar yapıldığı yönündeki sorusuna karşılık, "Şu anda yargıyla ilgili bir konudur, yargıyı ilgilendiren bir konudur. Bu konuyla ilgili yorum yapmak istemiyorum arkadaşlar." dedi.

'AMERİKAN EKONOMİSİ İÇİN YÜKSEK DEĞERLİ DOLAR SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİLDİR'

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, ABD Merkez Bankası (FED) faiz arttırırsa kendilerinin de arttırabileceğine dair açıklaması sorulan Bakan Zeybekci, iki yıldan beri bu beklentiyle veya böyle bir izlenimle Türkiye'de faizle ilgili istenen adımların atılamadığını söyledi. Zeybekci, "Şu anda Amerikan ekonomisi için yüksek değerli dolar sürdürülebilir değildir. Gerek Amerika'nın dış ticaret açığı gerekse ihracatının yavaşlamasından kaynaklanan üretim, yatırım ve büyümeyle ilgili endişeleri, Amerikan ekonomisi için faizin arttırımıyla ilgili elini o kadar güçlendirmiyor. Beklentimiz hala Amerikan yönetiminin faiz arttıramayacağı yönünde, uzun zamandan beri bunu söylüyoruz. Biz Türkiye olarak, dünyanın izlemiş olduğu faiz indirimiyle ilgili o trendi, maalesef geçtiğimiz sene veya 2015 başlarında biraz yavaş davrandık ve ıskaladık o dönemi. Şu anda da Türkiye'nin faiz arttırımıyla ilgili, faiz arttırımını gerektirecek hiçbir yapısal gerekliliğinin olduğuna inanmıyoruz ve düşünmüyoruz da." diye konuştu.

Merkez Bankası'nın bağımsız ve özerk bir kuruluş olduğunu da belirten Bakan Nihat Zeybekci, "Hükümetimizin de gerek genel ekonomiyle ilgili, gerek makro ekonomiyle ilgili uygulamaları da son derece başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu tabii ileride tekrar konuşulması gereken bir konu olabilir ama ben gerekli olduğuna inanmıyorum." dedi.